Đonović: Crnogorski blok će ostvariti najubjedljiviju pobjedu od 2006. godine
Ranko Đonović

"Izvjesno je da će opozicija opet da izgubi"

Đonović: Crnogorski blok će ostvariti najubjedljiviju pobjedu od 2006. godine

Državnoj izbornoj komisiji predato je 12 izbornih lista za izbore zakazane 30. avgusta. O kandidatima, eventualnom ishodu izbora i kampanji za govorio je analitičar Ranko Đonović.

Najintrigantnija lista je, kaže, okupljena oko Demokratskog fronta. Crnogorski blok će, smatra, zabilježiti najbolji rezultat od obnove nezavisnosti, a kada su posrijedi postizborne koalicije mišljenja je da bi za Crnu Gora bilo dobro da je što manje partija od kojih zavisi vlast.

"Ta lista je pretrpjela vrlo kvalitetne izmjene na ustaljenom i tvrdo zacrtanom program", kaže Đonović za Nova M.

Najintrigantnija za Đonovića je koalicija okupljena oko Demokratskog fronta, za koji kaže da je priredio najveće iznenađenje, ali i dodaje:

"Ja bih rekao nije DF nego je to sa strane lista koju je neko izdiktirao i tražio, prije svega SPC, ali nije bez uticaja i Beograda, vjerovatno i Moskve. Tu su i Demokrate koje su napravile papazjaniju i veliku grupaciju partija, što je za njih dobro, u smislu da neće biti rasipanja glasova, a nije dobro jer je tu prevelika koncenteracija lidera i to neće biti dugog vijeka", pojašnjava Đonović i dodaje da ne predviđa listici "Crno na bijelo", duži rok trajanja.

"Lista nekih nezavisnih intelektualaca, imate tog mlađanog Abazovića koji ih vodi i iza kojeg su stali. Kad su našli da im je tu mjesto i to mjera u redu ali nijesam neko ko bi predvidio niti dobar rezultat ni dug vijek ni te koalicije", ističe Đonović, u izjavi za Novu M.

To što su dvije partije sa hrvatskim predznakom učesnice avgustovskih izbora može, ističe Đonović, biti problem za njihov ulazak u parlament. A kada je riječ o strankama na ivici cenzusa tu je kaže SDP, kako ocjenjuje, najnestabilnija stranka na crnogorskoj političkoj sceni.

"Oni jednog dana žale za opozicijom, čekaju da ih pozove, a već narednog najavljuju da će ući u koaliciju sa DPS-om", poručio je Đonović.

Sa druge strane Socijaldemokrate su, kaže, stabilne na poznatim programskim načelima:

"Vidimo njegov blagi rast koliki će biti ne znam ali tu prosto nema dilema", dodao je analitičar.

Đonović smatra da će zbog sveukupne situacije i pokušaja ataka na crnogorsku drzavnost, pro-crnogorski blok 30. avgusta zabilježiti najbolji rezultat od obnove nezavisnosti. O eventualnim postizbornim koaliranjima teško je sada kaže, govoriti.

"Mislim da bi za Crnu Goru bilo dobro da je što manje partija od kojih zavisi vlast, a da je što više partija koje će korektno podijeliti vlast", kazao je Đonović i dodao da će zbog trenutne epidemološke situacije predizborna kampanja biti drugačija od dosadašnjih, no neke stvari će, potcrtava analitičar, ostati nepromijenjene.

"Od primitivizma koji nećemo moći da zaobiđemo do jedne kulturne, evropske kampanje – što je uvijek bilo prisutno u CG i ovog puta će biti. Međutim mislim da će ipak proći tiše nego do sad kampanje, neće biti ništa nedorečeno i ne očekujem da će opozicija, koja će izvjesno ponovo da izgubi, priznati rezultate izbora", izričit je Đonović.

U svakom slučaju mišljenja birača su, zaključuje Đonović, već formirana, a predizbornom kampanjom političke stranke neće napraviti značajne promjene. Ko je uveliko izgubio povjerenje glasača, do 30. avgusta neće ga moći povratiti.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.