Đukanović primio u oproštajnu posjetu ambasadorku Kemp

Pažnja UK se nije smanjila nakon izlaska iz EU, slijedi novi set podrške britanske vlade CG

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadorku Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) u Crnoj Gori Alison Kemp.

Đukanović je iskazao iskrenu zahvalnost za saradnju u mandatu ambasadorke Kemp tokom kojeg je povjerenje između dvije države učvršćeno, a saradnja podignuta na još viši nivo. On je istakao da je Crna Gora ponosna na dugu tradiciju odnosa sa Ujedinjenim Kraljevstvom i podsjetio da smo 2018. obilježili 140 godina diplomatskih odnosa.

Đukanović je istakao posebnu važnost ostvarene saradnje u oblasti pravde, odbrane i bezbjednosti.

"Više nego dragocjena bila je podrška UK u unapređenju vladavine prava, što je ključni izazov i potreba našeg i društava u regionu na putu usvajanja evropskih standarda.Crna Gora je kroz partnersku saradnju sa Velikom Britanijom ostvarila i značajan napredak u oblasti odbrane i bezbjednosti i realizovala svoj prvi strateški cilj, članstvo u NATO", kazao je Đukanović uz uvjerenje da će zemlje saveznice zajedno nastaviti da savladavaju i naredne izazove, za koje je Crna Gora upravo zahvaljujući bliskoj saradnji, razumijevanju i povjerenju danas spremnija i otpornija.

Predsjednik Crne Gore je zahvalio UK vladi na kontinuiranoj podršci evropskoj perspektivi Crne Gore i regiona, navodeći da je takva politika podrške integraciji jedina ispravna i da se pažnja UK za ovaj region nije smanjila ni nakon izlaska te zemlje iz EU.

"Crna Gora je spremna za još intenzivniju saradnju, što će biti potvrđeno i očekivanim potpisivanjem Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između UK i Crne Gore, što će unaprijediti uslove za produbljivanje ukupne saradnje i njeno širenje na planu ekonomije i investicija i reforme javne uprave, što je od posebnog interesa za demokratski i ekonomski napredak Crne Gore", kazao je predsjednik Crne Gore.

On je zahvalio ambasadorki za podršku u suočavanju sa posljedicama pandemije COVID19 ističući da i Crna Gora nastoji da u tom smislu bude odgovoran partner prema svima.

 Kemp je kazala da joj je bila čast i privilegija da predstavlja UK u Crnoj Gori i približi našu zemlju građanima Ujedinjenog Kraljevstva. Uz ocjenu da je ovo ključno vrijeme kada prijatelji i saveznici, a posebno UK, treba pomno da prate dešavanja, poručila je da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da pruža snažnu i sve veću podršku viziji euroatlantizma koju Crna Gora dijeli, i kontinuiranu i rastuću podršku reformskim procesima u Crnoj Gori, za koje je kazala da je važno da budu inkluzivni. 

Ambasadorka Kemp je najavila novi set podrške britanske Vlade Crnoj Gori kroz opredjeljivanje sredstava u iznosu od pola miliona funti namijenjenih Institutu za javno zdravlje za primjenu u oblasti komunikacije rizika prema javnosti, Zavodu za zapošljavanje i Savjetu za konkurenciju u cilju jačanja ženskog preduzetništva. Dalja saradnja se očekuje i u programima održive energije i klimatskih promjena, saopšteno je  na sastanku.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.