Ratković: Treći paket mjera dovoljan da privreda preživi, najbitnije je koordinirano razvijati turizam i poljoprivredu
Rade Ratković

Dekan fakulteta za turizam i biznis kazao da umjesto brojanja turista ugostitelji broje gubitke

Ratković: Treći paket mjera dovoljan da privreda preživi, najbitnije je koordinirano razvijati turizam i poljoprivredu

Treći paket ekonomskih mjera koji je juče predstavila Vlada trebalo bi da, koliko toliko, pomogne u oporavku crnogorske ekonomije, kaže za Novu M Dekan fakulteta za biznis i turizam Rade Ratković. Međutim uvjerava da će i pored svih ovih mjera turistička privreda imati ogromne gubitke. Raduju ga i investicije u sektor poljoprivrede.

Ratković je kazao da je teško procijeniti da li će treći paket ekonomskih mjera, vrijedan milijardu i 220 miliona eura, biti dovoljan za oporavak crnogorske privrede.

Dodao je da se u turizmu, kao najviše pogođenoj privrednoj grani, trenutno umjesto turista sabiraju gubitke.

"Nadam se da će ove mjere uspjeti da pomognu turističkoj privredi da preživi, a da li će to biti dovoljno ne znamo. U svakom slučaju biće od pomoći ali, mislim da će kompletna turistička privreda imati ogromne gubitke", objašnjava Ratković.

Dekan fakulteta biznis i turizam objasnio je za Novu M da je dobro što je treći paket podijeljen na kratkoročne i dugoročne mjere,

Objasnio je da su kratkoročne mjere za sektor turizma vrijedne 83,4 miliona eura, a posebno je značajna ona mjera koja se odnosi na smanjenje stope PDV-a sa 21 na 7 odsto za hranu i bezalkoholna pića u svim ugostiteljskim djelatnostima u trajanju od godinu dana.

"Dobro je što se predviđa regresiranje plata. Dobro je da se predviđa odlaganje kredita na 24 mjeseca i to je dobra mjera", poručio je Ratković.

Ratković ističe i podršku drugim privrednim granama.

"Drago mi je da je poljoprivredi posvećena pažnja jer u postkoronskom vremenu bi trebala poljoprivreda i turizam da djeluju koordinirano, jer mi ne možemo imati razvijen ruralni turizam ako nemamo razvijenu ruralnu poljoprivredu i u tom pogledu investirajući u poljoprivredu mi stvaramo bazu razvoja ruralnog turizma, koji je veoma značajan", pojašnjava Ratković za Novu M.

Vlada je usvojila i niz dugoročnih mjera i očekivanih investicija. Tako je za jačanje IT djelatnosti opredijeljeno 29,8 miliona eura, saobraćaju 10,5 miliona, energetici 783,4 miliona, i podrška turizmu u iznosu od 131,7 miliona eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.