Naučnici: Vakcina možda neće djelovati na koronavirus, antitijela se ne zadržavaju duže od nekoliko mjeseci
Ilustracija

Oporavljeni pacijenti mogu ponovo da se zaraze

Naučnici: Vakcina možda neće djelovati na koronavirus, antitijela se ne zadržavaju duže od nekoliko mjeseci

Studija naučnika iz Minhena ne donosi dobre vijesti. Naime, sugeriše da se antitijela protiv koronavirusa ne zadržavaju u tijelu duže od nekoliko mjeseci što dovodi u pitanje djelotvornost eventualne vakcine ili dugoročni imunitet.

Rezultati sugerišu da se oporavljeni pacijenti mogu ponovno da zaraze, ali potrebni su dodatni testovi kako bi se to potvrdilo.

Antitijela u krvi

“Testovi na bolesnicima koji su liječeni u minhenskoj klinici “Schwabing” pokazali su značajni pad broja neutralizujućih antitijela u krvi”, kazao je Klemens Vendtner, viši savjetnik Odjeljenja za zarazne bolesti ove bolnice.

“Kod četiri od devet pacijenata uočili smo pad neutralizujućih antitijela na vrlo specifičnom testu koji se može da sprovede u laboratoriji visoke sigurnosti”, kaže Vendtner.

“Sad tek može da se spekuliše o uticaju tog otkrića na dugoročni imunitet i strategiji razvoja vakcine”,dodaje on.

“Rezultati sugerišu da se pacijenti koji su se oporavili mogu ponovno da se zaraze virusom, ali potrebni su dodatni testovi kako bi se to potvrdilo”, kaže Vendtner.

Tjelesni imunitet čine B stanice odgovorne za antitijela i T stanice koje pomažu uništavanju ili mogu same da se unište patogene koje su naučile da prepoznaju nakon što je organizam bio izložen prvoj infekciji. Obje su odgovorne za dugotrajni imunitet.

Kineski naučnici: Antitijela traju dva mjeseca

Vendtnerovo otkriće u skladu je s drugim istraživanjima sprovedenima u svijetu.

Kineski naučnici objavili su u časopisu “Nature” da prisutnost antitijela na koronavirus u krvi pada znatno nakon dva mjeseca.

To se posebno odnosi na asimptomatske bolesnike koji proizvode manje antitijela i stoga imaju slabiju imunu reakciju, prenosi Nova.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.