Ovo su najbolji lijekovi za opekotine od sunca, neke imate u kuhinji
Ilustracija

Ovo su najbolji lijekovi za opekotine od sunca, neke imate u kuhinji

Kada dođe ljeto, zaštita kože je na prvom mjestu. Poželjno je da nanesete kremu sa zaštitnim faktorom, da izbjegavate sunce između 10 i 17 časova. Ali iako poštujete sva ova pravila, dovoljno je samo malo nepažnje da umjesto preplanulog tena dobijete opekotine.

Ako se nađete u takvoj situaciji, ovako ćete najbrže da zaliječite oštećenu kožu, savjetuje Stil.kurir.

Nadoknadite izgubljenu tečnost

Opekotine izvlače tečnost iz tijela, zato postoji mogućnost da se javi dehidriranost. Izgubljenu tečnost je najbolje da nadoknadite dovoljnom konzumacijom vode ili hladnih čajeva.

Hidrirajte kožu 

Izbjegavajte da koristite sapune i kozmetiku sa agresivnim sastojcima poput ulja, emulgatora i parfema koji će dodatno da iritiraju oštećenu kožu. Nakon tuširanja nanesite kremu koja će da hidrira kožu, a najbolje bi bilo da to bude neka krema namijenjena djeci.

U ovoj situaciji dobro će doći i prirodni lijekovi:

Paradajz

Antioksidansi iz paradajza dobra su prevencija protiv infekcija koje mogu da se jave posle sunčanja. Od paradajza napravite kašu tako što ćete da ga stavite u blender ili da ga izgnječite viljuškom i nakon toga stavite u frižider da se ohladi. Smjesu, dok je još hladna, nanesite na opekotine i ostavite da odstoji pola sata, a potom je uklonite vlažnim peškirom.

Krastavci

Pošto stimulišu cirkulaciju i prirodno obnavljaju vlagu kože, krastavci su odlično rješenje i za opekotine od sunca. Hladan krastavac isjecite na kolutove, a potom ih rasporedite po koži. Ostavite da odstoije oko 20 minuta, pa zamijenite novim i tako nekoliko puta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.