Obuka pilota

Uz pomoć NATO-a vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore uvećaće kvalitet

Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore, kroz NATO centar za obuku pilota, uvećaće kvalitet letačke obuke, kao i nivo interoperabilnosti sa savezničkim snagama.

Ta multinacionalna saradnja članica Alijanse unaprijediće evropske kapacitete za obuku i omogućiti vazduhoplovcima da se obučavaju bliže svojim kućama. Kao takva, saradnja služi kao odličan primjer transatlantske "podjele tereta".

Vojska Crne Gore trenutno ima 24 pilota, a na vazduhoplovnim vojnim akademijama u inostranstvu školuju se nove generacije vojnih pilota za potrebe Vojske Crne Gore, kazali su Portalu RTCG iz Ministarstva odbrane, navodeći da taj broj pilota omogućava nesmetano funkcionisanje Vazduhoplovstva VCG i izvršavanje dodijeljenih zadataka i misija.

Ministar odbrane Predrag Bošković prošlog mjeseca je potpisao sa još 10 ministara pismo namjere o uspostavljanju mreže NATO centara za obuku pilota u Evropi.

bel5053

To pismo o namjerama su potpisale, između ostalih, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Bugarska i Grčka, a pored zemalja Balkana potpisale su i Češka, Portugal, Španija i Turska.

Države će na raspolaganju staviti svoje resurse drugim državama koje ih nemaju ili koji nijesu dovoljni za sve vidove obuke i tako naći ekonomsko rješenje za nedostatak pilota. Tako će Crna Gora ponuditi vojni aerodrom "Knjaz Danilo" kao načelnu lokaciju.

Iz Ministarstva odbrane kažu da aerodrom u Podgorici svojim geografskim položajem predstavlja idealno mjesto za obuku pilota aviona i helikoptera.

"Blizina mora kao i brdskih i planinskih terena omogućava izvršavanje svih predviđenih profila letačke obuke, a to znači i veliku uštedu materijalnih sredstava, jer se letovi izvršavaju na malim udaljenostima od aerodroma", saopšteno je Portalu RTCG.

bell412

Vojni aerodrom "Knjaz Danilo" je postao centar za obuku pilota aviona 1965. godine, a od 1991. godine na aerodromu se, pored obuke pilota aviona, izvodi kontinuirana obuka pilota helikoptera.

"Zahvaljujući geografskoj poziciji, 270 dana godišnje je povoljno za izvođenje letačke obuke u smislu meteoroloških uslova", ističu iz Ministarstva odbrane.

Kako su nam naveli, korist za Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore od NATO centra za obuku pilota se ogleda u razmjeni iskustava sa saveznicima u planiranju i izvođenju letačke obuke, kao i u razvoju i implementaciji standarda odbrane u Vazduhoplovstvu VCG iz te oblasti.

"Naravno, time bi se uvećao kvalitet letačke obuke i nivoa interoperabilnosti sa savezničkim snagama", dodaju iz Ministarstva.

U izvođenju letačke obuke Vazduhoplovstvo VCG može da ponudi logističku podršku savezničkim snagama tokom izvođenja letačke obuke u Crnoj Gori, kao i osnovnu i naprednu obuku za letjenje na lakim helikopterima Vazduholovstva VCG.

S druge strane, kako su nam kazali, benefiti za Vazduhoplovstvo su proširenje kapaciteta i unapređenje tehnike i infrastrukture uz pomoć NATO fondova.

Obučavali makedonske pilote, najbolja saradnja sa Njemačkom

Vojska Crne Gore već ima iskustva sa obukom pilota iz drugih država.

Iz Ministarstva odbrane su nam kazali da je 2010. do 2015. Vazduhoplovstvo VCG obučilo 10 pripadnika Armije Sjeverne Makedonije na helikopterima tipa Gazela, po elementima osnovne i napredne letačke obuke, kao i za instruktore letjenja na helikopterima.

bell412

Do sada, kako su naveli, najbolja saradnja bila je sa njemačkom vojskom, čiji pripadnici su u više navrata od 2010. do 2013. boravili sa svojom ekipom. Njemački vazduhoplovci su u našoj zemlji izvodili obuku za letjenje u planinskim uslovima, kao i uvježbavali noćno letjenje sa naočarima za noćno gledanje (NVG).

Vazduhooplovstvo VCG je pružalo logističku podršku pripadnicima Oružanim snagama SR Njemačke.

Helikopteri Bell 505 značajan korak u modernizaciji

Ministarstvo odbrane potpisalo je u maju ugovor za nabavku dva helikoptera Bell 505 Jet Ranger X, sa Kanadskom komercijalnom kompanijom 'CCC'. Osim nabavke samih letjelica, ugovor podrazumijeva da će ta kompanija omogućiti obuku u Francuskoj za tri pilota iz Crne Gore, kao i za osam tehničara u Fort Vortu, u Teksasu.

Flota helikoptera tipa Gazela, koji su proizvedeni u periodu 1976-1991. godine, kako je i ranije najavljeno, predložena je za prodaju kao višak sredstava.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.