Vlasti Indonezije zabrinute zbog bejbi buma uslijed pandemije koronavirusa
Ilustracija

Zbog mjera izolacije koje su ograničile pristup kontracepciji

Vlasti Indonezije zabrinute zbog bejbi buma uslijed pandemije koronavirusa

Vlasti Indonezije koja je na četvrtom mjestu u svijetu po broju stanovnika, zabrinute su zbog bejbi buma uslijed pandemije koronavirusa.

Agencija za planiranje porodice očekuje dodatnih 400.000 porođaja zbog mjera izolacije koje su ograničile pristup kontracepciji.

Upotreba kontracepcije je od početka epidemije u martu "drastično opala", potvrdio je agenciji Frans pres šef indonežanske službe za planiranje porodice Hasto Vardojo.

Zdravstveni zvaničnici strahuju od povećanog broja abortusa ili smrti majki.

"Takođe smo zabrinuti (zbog rizika) od neuhranjenosti, ne mogu sve porodice da priušte da dobro hrane djecu", dodaje Vardojo.

Pošto je pristup bolnicama postao otežan, vlasti su morale da pronađu kreativna rješenja za promovisanje kontrole rađanja, pa su motorizovane lekarske ekipe obilazile sela kako bi upozorile stanovništvo da nije dobar trenutak za pravljenje beba.

"Možete da imate seksualne odnose. Možete da se venčate. Ali, nemojte da zatrudnite... Tate, kontrolišite se... nema seksa bez kontracepcije", upozoravali su ljekari preko megafona.

Indonezija sprovodi politiku planiranja porodice još od Suhartove diktature pre 50-ak godina, što je u velikoj mjeri smanjilo stopu rađanja, pa je broj djece po majci 2,34 u ovoj zemlji sa gotovo 270 miliona stanovnika.

Ove nedjelje je pokrenuta velika akcija podjele kontraceptivnih sredstava za oko milion Indonežana i to u samo jednom danu. Prezervativi su u Indoneziji i dalje nepopularni, a 98 odsto korisnika kontraceptivnih sredstava su žene koje koriste hormonske injekcije ili kontraceptivne pilule.

U Indoneziji je više od 57.000 osoba zaraženo korona virusom, a gotovo 3.000 je umrlo od posledica bolesti, ali se pretpostavlja da ima mnogo više zaraženih zbog ograničenog broja testova, prenosi Beta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.