Parada pobjede u Moskvi i moćna oružja, Putin: Ne zaboraviti da su Sovjeti pobijedili naciste i oslobodili Evropu

Na Crvenom trgu u Moskvi danas je počela 75. po redu Parada pobjede, kojoj prisustvuju Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predstavnici delegacija iz brojnih zemalja svijeta.

Ovogodišnja parada nije održana tradicionalno u maju zbog pandemije korona virusa. Predsjednik Rusije Vladimir Putin je krajem aprila bio donio odluku o odlaganju vojne parade, a naknadno je odlučeno da bude održana na današnji dan, kada je održana i prva Parada pobjede u Moskvi prije 75 godina, koju su na Crvenom trgu ispred Kremlja predvodili maršali Žukov i Rokosovski.

Na paradi je prikazano 225 jedinica naoružanja, vojne i specijalne opreme, a u pokaznim vježbama avijacije učestvuje i 75 aviona. Prvi put učestvuju svi modeli ruskih tenkova, a čast da predvodi prolaz mehanizovane kolone dobio je legendarni T-34-85, a Crvenim trgom prolazi cio bataljon – 31 jedinica.

Prvi put je na paradi  predstavljen raketni kompleks "Bal" koji je u stanju da pogodi ciljeve na rastojanju od 120 kilometara sa raketom H-35 i na rastojanju od 260 kilometara sa raketom H-35U.

Posjetioci će vidjeti više od 20 novih modela vojne opreme, uključujući avione SU-57 i MIG-31K.

 "Uvijek se mora pamtiti da je sovjetski narod pobijedio nacizam i evropske narode oslobodio od osvajača", poručio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na Paradi pobjede u čast 75. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata.

"Sovjetski narod je okončao stravični Holokaust, spasao svijet od fašizma. Nemoguće je zamisliti šta bi se sa svijetom dogodilo da nije bilo Crvene armije", rekao je Putin.

Tan2020624101126941

Foto: Tanjug

Ruski predsjednik je izjavio da je Rusija spremna za dijalog i saradnju o najaktuelnijim međunarodnim pitanjima, kao što je stvaranje novog zajedničkog sistema bezbjednosti.

"Otvoreni smo za dijalog i saradnju o najaktuelnijim međunarodnim pitanjima. Među njima je stvaranje zajedničkog sistema bezbjednosti neophodnom savremenom svijetu koji se munjevito mijenja", rekao je Putin.

Naveo je da Rusija danas, kada je planeta suočena sa izazovom, posebno osjeća koliko veliku vrijednost ima čovjek i koliko je važno jačanje prijateljstva i povjerenja među narodima.

"Samo zajedno možemo da zaštitimo svijet od opasnih prijetnji", poručio je Putin.

Naveo je da Rusija nikada neće zaboraviti doprinos saveznika u Drugom svjetskom ratu i da poštuje podvig boraca svih država članica antihitlerovske koalicije.

Moskovskim Crvenim trgom prodefilovaće i 75 pripadnika Garde Vojske Srbije, najstarije srpske jedinice.

Gosti Vladimira Putina paradu prate sa tribina, a zbog epidemiološke situacije sa korona virusom u Rusiji, građani ceremoniju prate na televizijskim ekranima.

Kako je najavljeno, na paradi će učestvovati oko 14 hiljada ljudi, a ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je ranije da je Rusija pozvala vojnike iz 19 zemalja da učestvuju u defileu na Crvenom trgu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.