Mijenjanje izbornih zakona u izbornoj godini problematično, Zlatko Vujović

Preliminarni zaključci Evropske mreže organizacije za monitoring izbora

"Izbori u Srbiji legitimni, bojkot uticao na konkurentnost"

Parlamentarni izbori održani 21. juna u Srbiji su efikasno sprovedeni, a fundamentalne ljudske slobode su ispoštovane. Međutim, kompetitivnost ovih izbora je značajno narušena djelimičnim bojkotom, ograničenjima u kampanji usljed postojanja Covid- 19 pandemije, zamućenim linijama razgraničenja između države i vladajućih partija, izmjenama izbornog zakona neposredno prije izbora i raširenim slučajevima pritiska na medije.

To su glavni zaključci Izvještaja o preliminarnim zaključcima Evropske mreže organizacija za monitoring izbora ENEMO.

Šef misije Zlatko Vujović je odgovorio novinarima rekao je da uprkos svim razlozima koji su uticali na konkurentnost izbora, nema sumnje da su izbori bili legitimni.

"Ne postoji međunarodni standard koji bi odredio koliko je izlaznosti dovoljno da se izbori definišu kao legitimni. Naravno, bolje je kada je izlaznost veća, a birači mnogo više uključeni u izborni proces. Ali postoji puno demokratija u kojima je izlaznost vrlo mala, a to ne znači i da nema demokratije. U ovom slučaju smo već rekli da je bojkot uticao na konkurentnost izbora, ali niko ne može reći da izbori nisu legitimni", rekao je Vujović, prenosi portal Pobjeda.

Zamjenica šefa misije, Kornelia Kalin istakla je da su izmjene izbornog zakona, posebno važnih elemenata izbornog sistema, napravljene previše blizu danu glasanja, što je moglo dovesti do konfuzije ili pogrešnog tumačenja zakona.

"Pomenute zakonske izmjene su obavljene u februaru, a poslednje u maju 2020. godine, što je svega mjesec dana prije održavanja izbora. Ove izmjene nisu obavljene u skladu sa preporukama Venecijanske komisije da se izborni zakoni ne mijenjaju godinu dana prije izbora, a koje su sadržane u Kodeksu dobrog ponašanja u izbornim pitanjima", kazala je ona.

Ekspert za izbore, Kristina Kostelac, istakla je da iako je predizborna kampanja bila uglavnom konkurentna, ENEMO primjećuje da su nejednaka medijska zastupljenost zloupotreba javnih sredstava i oblici funkcionerske kampanje otežali razlikovanje otežale razlikovanje granice između države i vladajućih stranaka.

"Pandemija virusa Covid-19 i pribjegavanje funkcionerskoj kampanji doveli su do atipične dominacije vladajuće stranke i prije i tokom kampanje. Funkcionerska kampanja predsjednika Srpske napredne stranke koji je istovremeno i predsjednik države negativno je uticala na jednakost učesnika, dajući SNS-u prednost po medijskoj pokrivenosti i zastupljenosti na društvenim mrežama", kazala je Kostelac.

Ovaj preliminarni izjveštaj baziran je na zaključcima ENEMO-a do kojih se došlo u predizbornom periodu, kao i na sam dan održavanja izbora.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.