Lagard: Ekonomija EU-a dramatično pada
Lagard, foto: AP

"Čelnici EU-a moraju brzo usvojiti plan oporavka od koronakrize"

Lagard: Ekonomija EU-a dramatično pada

Čelnici EU-a moraju brzo da usvoje plan oporavka od koronakrize, jer ekonomija dramatično pada, upozorila je predsjednica Evropske centralne banke (ECB), Kristin Lagard, prema tvrdnjama zvaničnika i diplomatskih izvora.

Čelnici zemalja članica EU-a prvi put će na današnjem sastanku na vrhu putem videoveze da razgovara o planu za oporavak EU-a od koronakrize i o predlogu višegodišnjeg budžeta za period od naredne do 2027. godine, prenosi SEEbiz.

Koplja se u EU lome najprije oko toga da li treba oporavak zemalja članica da podstakne bespovratnom pomoći, povoljnim zajmovima ili kombinacijom ta dva instrumenta.

Opciji bespovratne pomoći protivi se štedljiva četvorka koju čine Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska, a najglasnije je zagovaraju Italija i Španija, uz podršku Francuske.

Lagarde je upozorila evropske lidere da moraju da preuzmu inicijativu u procesu oporavka.

"Ekonomija EU-a dramatično pada", kazala je Lagarde prema tvrdnjama izvora.

Pokazatelji signaliziraju da će ekonomske aktivnosti u eurozoni u drugom tromjesečju da padne nekih 13 odsto. Lagarde je potvrdila procjene banke o padu bruto domaćeg proizvoda (BDP) eurozone u ovoj godini od 8,7 odsto, te oporavku u narednoj, uz procijenjenu stopu rasta od 5,2 odsto.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.