U Podgorici uklonjeno 107 nelegalnih deponija
Foto: Glavni grad Podgorica

Uz pomoć aplikacije "Kasper"

U Podgorici uklonjeno 107 nelegalnih deponija

Aplikacija Kasper (Kolektivna aplikacija za selekciju, prikupljanje i recikliranje otpada) za Android i iOS uređaje, pružila je građanima mogućnost da prijavljuju nelegalno odložen otpad na teritoriji Podgorice, navodi se u saopštenju Glavnog grada Podgorice.

Aplikacija je lansirana početkom marta što je bio veliki iskorak ka sistemskom i inovativnom rješavanju problema upravljanja otpadom i zaštite životne sredine.

"Do sada je putem aplikacije pristiglo 138 prijava od kojih su trenutno samo 4 nerealizovane. Takođe, jedan broj prijava nije realizovan jer nijesu u našoj nadležnosti – 15 prijava se odnosi na lokacije koje se ne nalaze na teritoriji Glavnog grada dok se 12 prijava odnosi na lokacije koje se nalaze na privatnim posjedima", navode iz Glavnog grada.

U saopštenju su istakli da su projekat realizovala privredna društva „Čistoća“ i „Deponija“ Podgorica, u partnerstvu sa kompanijama  „Amplitudo“ i Crnogorski Telekom, a ulaganjem dijela finansijskih sredstava podržan je i od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

cistoca41030x1030

Foto: Glavni grad

"Podsjećamo da je aplikacija  besplatna i dostupna na Google Play i App store platformama, a osmišljena je tako da korisnik nakon registracije na interaktivnoj mapi označava lokaciju za čišćenje i prijavu, uz osnovne informacije, šalje nadležnim službama", objasnili su u saopštenju.

Iz Glavnog grada su poručili da je cilj da aplikacija unaprijedi efikasnost gradskih službi u oblasti upravljanja otpadom i otvori mogućnost kvalitetnije i efikasnije komunikacije sa građanima na polju unaprjeđenja stanja životne sredine u ovoj oblasti.

"Aplikacija će u značajnoj mjeri doprinijeti procesu upravljanja otpadom, a istovremeno omogućiti  građanima da na jednostavan način daju doprinos zaštiti životne sredine", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.