Odgođeno suđenje Joanikiju i sveštenicima
Foto: Onogošt.me

Odgođeno suđenje Joanikiju i sveštenicima

Suđenje episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i osmorici sveštenika SPC, okrivljenih za kršenje zdravstvenih mjera o sprječavanju širenja zaraznih bolesti, odgođeno je za 16. jul.

Sudija Igor Đuričković obrazložio je da nema zakonskih uslova za održavanje pretresa zbog činjenice da je jedan od okrivljenih Slobodan Jokić zbog liječenja u Institutu u Igalu spriječen da prisustvuje prvom ročištu glavnog pretresa.

Đuričković je prije odgađanja suđenja provjerio da li je bilo izmjena u ličnim podacima okrivljenih, a vladiku Joanikija pitao je kakvo je njegovo imovno stanje, s obzirom da u zapisniku to nije konstatovano, a za to krivično djelo predviđena je i mogućnost novčane kazne.

Vladika Joanikije odgovorio je da monah nema nikakve lične imovine i da zbog toga nije pristojno postaviti mu takvo pitanje.

“Nemam lične imovine, ali imam sve što mi treba”, rekao je Joanikije, prenosi Mina.

Jedan od okrivljenih Nikola Marojević iznio je primjedbu da mu u ličnim podacima nije tačno navedeno obrazovanje doktora teoloških nauka i zatražio da mu ubuduće sva sudska prepiska bude dostavljana na ćirilici.

Jedan od advokata odbrane, Sava Kostić, rekao je novinarima nakon izlaska iz sudnice da je ročište odgođeno za 16. jul, jer nijesu ispunjene sve procesne pretpostavke za održavanje glavnog pretresa.

”Vjerujem da će na narednom ročištu biti ispunjeni uslovi za nastavak i da će vladika i sveštenici iznijeti odbranu i biti izvedeni dokazi. U optužnom predlogu Osnovnog državnog tužilaštva navedene su dvije službene zabilješke ovlašćenih policijskih službenika i nekoliko audio video zapisa”, rekao je Kostić.

I odbrana, kako je istako, predložiće svoje dokaze, ali u datoj situaciji ne postoji krivično djelo, jer nije bilo uvedeno vanredno stanje, a zakonom treba biti propisano nešto, prije nego je počinjeno krivično djelo.

”U ovom slučaju izvršna vlast je u podzakonskom aktu koji nema snagu zakona propisala bitna obilježja koja su dovedena u vezu sa krivičnim djelom kojim se terete okrivljeni. U ovom trenutku postavlja se pitanje zašto je istraga brzo okončana i nijesu saslušani drugi učesnici na litiji na kojoj je bilo od 15 do 20 hiljada ljudi,” naveo je Kostić.

On je ukazao da nijesu saslušani ni ovlašćeni službenici Centra bezbjednosti u Nikšiću koji su bili dužni da spriječe okupljanje na javnim površinama, s ozirom da se Tužilaštvo poziva na zdravstvene mjere za sprećavanje širenja korona virusa.

”Ako bi se slijedila logika Tužilaštva imali bi situaciju da se sada vodi postupak protiv skoro 20 hiljada ljudi, što je apsurd. Interesantno je i vjerujem da će tokom suđenja biti razjašnjeno po kojem kriterijumu su odabrani vladika i sveštenici”, rekao je Kostić.

Advokat Ivan Šljukić, rekao je novinarima da je tražio odlaganje današnje rasprave, jer se njegov branjenik Jokić osjeća dobro i trebalo bi da najkasnije za desetak dana bude pušten iz Instituta u Igalu, gdje se nalazi na liječenju od 20. maja.

Upitan da li je zdravlje Jokića pogoršano zbog hapšenja, Šljukić je podsjetio da mu je pozlilo te večeri 12. maja i da mu je ljekarska pomoć više puta ukazivana tokom 72 sata, koliko je trajalo zadržavanje u policiji.

Građani su se okupili ispred suda u Nikšiću, u znak podrške sveštenstvu SPC.

Jonakije i sveštenici SPC Slobodan Jokić, Dragan Krušić, Ostoja Knežević, Vasilije Brborić, Danila Zirojević, Željko Rojević, Nikola Marojević i Mirko Vukotić terete da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja prekršili Krivični zakonik Crne Gore, podsjeća Mina.

U optužnom prijedlogu navedeno je da su tog dana kada se u Nikšiću tradicionalno obilježava praznik Svetog Vasilija Ostroškog “postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprječavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta – litije ulicama grada”.

Jonakije i ostali sveštenici uveče su nakon litije bili zadržani u zgradi nikšićkog Centra bezbjednosti 72 sata.

Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.