SZO: Stotine miliona doza vakcine protiv Kovida-19 do kraja godine
ilustracija

SZO: Stotine miliona doza vakcine protiv Kovida-19 do kraja godine

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) izrazila je danas nadu da će nekoliko stotina miliona doza vakcine protiv korona virusa biti proizvedeno do kraja godine, a čak i dvije milijarde tokom 2021.

Kako se ubrza trka za vakcinama, naučna direktorka SZO Sumija Svaminatan (Soumya Swaminathan) izjavila da je na proučavanju više od 200 kandidata za vakcine širom svijeta i da je u toku desetak kliničkih ispitivanja.

"Ako budemo imali sreće, imaće prije kraja godine jednog i dva kandidata", rekla je ona na onlajn konferenciji za novinare, prenosi Beta.

Prema njenim riječima, prioritet u vakcinisanju bi trebalo da oni koji su na prvoj liniji ljekari i policajci, potom osjetljive osobe kao što su starija lica, i na kraju osobe koje su najviše izložene zarazi u okolini, staračkim domovima ili četvrtima gradova gdje se infekcijama lako širi.

"Polazimo od pretpostavke da bismo mogli da imamo nekoliko stotina miliona doza vakcina do kraja ove godine, a to je optimitična prognoza", rekla je zvaničnica SZO i dodala da se nada da će 2021. godine biti dvije miljardi doza, kao i dvije do tri efikasne vakcine.

Čelnici farmaceutske industrije su krajem maja nagovijestili da bi vakcina mogla da bude spremna do kraja godine, ali su istakli da je izazov ogroman pošto bi po osobi bilo potrebno dvije doze vakcine, odnosno oko 15 milijardi doza prema nekim procjenama.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.