Sadržaj dijaloga između Beograda i Prištine važniji od termina održavanja
Ilustracija

Vogel ocijenio da je vrijeme da se dijalog vodi na nivou vlada

Sadržaj dijaloga između Beograda i Prištine važniji od termina održavanja

Istraživač briselskog Savjeta za politiku demokratizacije Tobi Vogel ocijenio je da je od termina nastavka dijaloga Beograda i Prištine važnija njegova sadržina.

"Nastavak dijaloga Beograda i Prištine mogao bi da se dogodi ubrzo. Međutim, od toga hoće li se pregovarači sastati za nedjelju, dvije ili pak mjesec dana - važniji je način na koji će se razgovori pokrenuti", izjavio je Vogel za Glas Amerike, prenosi Beta.

Stručnjak nevladinog Savjeta za politiku demokratizacije podsjeća da je tokom skoro desetogodišnjeg pregovaračkog procesa jedno vrijeme dijalog vodjen na nivou vlada - dok su premijeri Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

“Onda se dogodilo da su njih dvojica postali predsjednici i dijalog su preuzele ličnosti, a ne zvaničnici. Smatrao sam to problematičnim, jer je sugerisalo njihovo uključivanje kao ličnosti... Po mom mišljenju ima mnogo smisla, makar na kosovskoj strani, da dijalog bude vraćen na funkciju koja ga je započela – a to je premijer. U kojoj mjeri izmedju Tačija i Vučića ima razumijevanja na ličnoj osnovi – to ne bih znao", ukazuje on.

On smatra da SAD vuku u smjeru pronalaženja brzog rješenja, ali da dijalog Beograda i Prištine nije pitanje koje se može riješiti za nekoliko nedjelja.

Vogel je rekao i da pretpostavlja da je sa strane Evropske unije predsjednik Srbije posebno ohrabren da se prekine kampanja povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

"Prilično sam siguran da su vlade odredjenih zemalja razgovarale sa predsjednikom Vučićem i ukazale mu da nije dobra ideja nastaviti sa time uoči nastavka dijaloga", rekao je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.