Turska: Civilna straža dobila ovlašćenja kao policija
Redžep Tajip Erdogan

Turska: Civilna straža dobila ovlašćenja kao policija

Turski parlament odobrio je danas zakon kojim se pripadnicima civilne straže daju skoro ista ovlašćenja kao policijskim snagama te zemlje.

Zakon je usvojen podrškom vladajuće partije predsjednika države Redžepa Tajipa Erdogana i njenog nacionalističkog saveznika, uprkos zabrinutosti opozicionih stranaka da se tim zakonom daju ovlašćenja nedovoljno kvalifikovanim snagama i da će dovesti do kršenja ljudskih prava i "dalje erozije sloboda".

Zakon je odobren nakon nekoliko dana intenzivne debate, koja je kluminirala nasiljem u utorak, kada je jedan opozicioni poslanik rekao da ga je udario poslanik nacionalističke stranke.

Stražari, poznati pod nazivom "bekči", tradicionalno su čuvali krajeve i parkove, naoružani samo pendrecima i noseći pištaljke, podsjeća AP.

Snage su ukinute i pripojene policiji 2008. godine, ali ih je Erdoganova vlada ponovo uspostavila nakon neuspješnog pokušaja puča 2016. godine.

Zakon omogućava da više od 21 hiljada pripadnika civilne stražare, koje sada uključuju žene, koriste vatreno oružje, zaustavljaju vozila, provjeravaju lične karte i pretresaju ljude.

Čuvari, kako se navodi, ne mogu da hapse niti ispitaju osumnjičene.

Glavna opoziciona Republikanska narodna partija i još dvije opozicione stranke glasali su protiv predloga zakona, tvrdeći da je riječ o pokušaju vlade da formira lojalne snage milicije.

Oni su izrazili zabrinutost da će se snage, koje djeluju tokom noći, ponašati kao "policija morala" u skladu sa konzervativnim i vjerskim vrijednostima vlade.

Opozicione partije su kritikovale vladu da daje prioritet snagama bezbjednosti umjesto da se fokusira na nezaposlenost i druge negativne posljedice pandemije korona virusa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.