CGO i HRA: Zašto se povratnici ne testiraju nego se smještaju u karantin?
Karantin na Vučju, Foto: Privatna arhiva

CGO i HRA: Zašto se povratnici ne testiraju nego se smještaju u karantin?

Apel nevladinih organizacija Akcije za ljudska prava (HRA) i Centra za građansko obrazovanje (CGO), kao i drugih aktera, donekle je urodio plodom, pa je pomorac Boris Nikolić, kojem smo pružali besplatnu pravnu pomoć, zajedno sa još 67 crnogorskih pomoraca, pušten iz karantina u Institutu „dr Simo Milošević“ uz mjeru dvodnevne samoizolacije, što znači da će svi od danas biti u mogućnosti da se vrate uobičajenom životu u svojim domovima, navodi se u saopštenju CGO-a.

Oni se međutim pitaju zašto Vlada ne obezbijedi testiranje svim pristiglim putnicima na Covid-19 čim kroče na tlo Crne Gore.

"CGO i HRA dobijaju svakodnevno informacije od crnogorskih pomoraca koji su u karantinu o krajnje lošim uslovima tog institucionalnog smještaja, uz nemogućnost boravka na otvorenom prostoru ni pet minuta dnevno, što im značajno otežava cjelokupnu situaciju. Pri tom, ignoriše se činjenica da se radi o licima koja su na brodu protekli period proveli u višemjesečnoj izolaciji", navodi se u saopštenju.

Ističu da je mjera da se pristigli pomorci stave u karantin krajnje diskriminatorna, i u suprotnosti sa praksom zemalja okruženja, pogotovo ako oni imaju kuća prostora za samoizolaciju.

"CGO i HRA javno pitaju Vladu: zašto se ne radi testiranje svih povratnika u zemlju koji dolaze iz rizičnih zemalja prilikom njihovog ulaska u Crnu Goru umjesto što se oni smiještaju u karantin i to pod uslovima koji poništavaju svrhu samog karantina", pitali su iz ovih organzacija, dodavši da shodno mjerama Vlade  svi građani koji su proveli 14 dana u karantinu testiraju se na SARS-CoV-2, pa im se nakon dobijanja negativnog rezultata mjere samoizolacije i karantina ukidaju.

Oni su podsjetili na izjavu Vesne Miranović, zamjenice ministra zdravlja, koja je kazala : "Ova vrsta pobune koja se rađa među pomorcima je prilično neobična, s obzirom na činjenicu da se mi određujemo u odnosu na naše postupanje prema virusu, a ne prema populaciji.“ 

CGO i HRA poručuju da ova izjava obavezuje Miranović da javno objasni kako to onda imamo privilegovane pojedince, poput vlasnika i posada privatnih jahti koje uplovljavaju u crnogorski akvatorijum, zatim putnika nekomercijalnih letova i malih aviona i helikoptera do 10 putnika, ali i transportnih radnika koji dolaze u Crnu Goru, poput vozača kamiona koji dovoze robu iz inostranstva, a koji se prilikom ulaska u Crnu Goru ne smještaju u karantin.

"Ako se Vlada u propisivanju mjera određuje isključivo „prema virusu, a ne prema populaciji“ zašto i kroz mjere, a još više u praksi, postoji različito postupanje prema različitim dijelovima populacije", upitali su iz CGO-a.

Pozvali su Ministarstvo zdravlja da objavi da li su i koje žalbe pomoraca usvojene, kao i da objave da li je prema baš svim pomorcima bio isti odnos u proteklih 10 dana.

"Pozivamo NKT da objasni i logiku po kojoj se dozvoljava njihov transport samo preko aerodroma država  koje su na crnogorskoj bijeloj listi, a ne i drugih, kada su na tim aerodromima putnici iz najrazličitijih država, a posebno imajući u vidu da pomorci najčešće nijesu u prilici da biraju luku iskrcaja niti rutu povratka u Crnu Goru", apelovali su u saopštenju.

HRA i CGO su konstatovali da sudstvo ne prepoznaje svoju ulogu u ovim slučajevima, i ukazali su da Viši sud nije odgovorio na žalbu protiv odluke Osnovnog suda u Herceg Novom koji se proglasio nenadležnim.

"Konačno, CGO i HRA pozivaju Zaštitnika ljudskih prava da saopšti što je do sada preduzeo u rješavanju ovog problema, jer znamo da su mu se pomorci obratili protekle nedjelje. Ombudsman je danas posjetio karantin Vučje, iako su ga pomorci iz karantina u Institutu "dr Simo Milošević“ i ranije kontaktirali i CGO mu se istim povodom obraćao. Očekujemo da podrobno obavijesti javnost o tome što je sve preduzeo i zašto je tek danas obišao jedan od karantina u kojem su smješteni crnogorski pomorci", zaključuje se u saopštenju.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.