Zdrave osobe ne bi trebale da koriste aspirin u preventivne svrhe
Ilustracija

Istraživanje

Zdrave osobe ne bi trebale da koriste aspirin u preventivne svrhe

Aspirin je i dalje jedan od najčešće korišćenih lijekova na svijetu, iako ga mnogi zdravstveni radnici više ne preporučuju kao preventivu.

Nema dokaza da bi većina odraslih osoba sa dobrim kardiovaskularnim zdravljem trebala da uzima male doze aspirina, manje od 325 miligrama dnevno, pokazao je pregled već postojećeg istraživanja koji je  objavljen u britanskom časopisu "Clinical Pharmacology".

Pregled istraživanja, koji se fokusirao na rizike i koristi dnevnog korišćenja aspirina u malim dozama, ustanovio je da postoji rizik od povećanog krvarenja kao posledice razrijeđivanja krvi.

Američke smjernice o dnevnoj dozi aspirina promijenile su se prošle godine, tako da Američko udruženje za srce preporučuju dnevni unos aspirina samo pacijentima koji su imali srčani udar, moždani udar ili operaciju na otvorenom srcu. Savjeti u Velikoj Britaniji su slični.

Ova poslednja analiza, koja je proučavala 67 studija, otkrila je da je upotreba aspirina u malim dozama kod osoba bez kardiovaskularnih bolesti povezana sa 17 odsto manjom učestalošću kardiovaskularnih događaja kao što su srčani udar ili moždani udar.

Međutim, takođe je bio povezan sa 47 odsto većim rizikom od krvarenja u crijevu i 34 odsto većim rizikom od krvarenja unutar lobanje.

"Naš rad potvrđuje da nema dokaza da aspirin treba da se koristi u primarnoj prevenciji, tj. kod zdravih ljudi", napisali su autori studije dr Li Smit sa Univerzitetu "Anglia Ruskin" u Velikoj Britaniji i dr Nikola Veroneze  sa Univerziteta u Palermu u Italiji, i dodali: 

„Poruka našeg rada je da je aspirin u malim dozama dobar samo kada već imate kardiovaskularno stanje.“

Autori su takođe pogledali istraživanje koje je podržalo upotrebu aspirina u sprečavanju karcinoma, ali rekli su da je njihov pregled osporio upotrebu aspirina u malim dozama u ovom slučaju.

 

CNN

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.