Realizovano prstenovanje mladih pelikana u NP Skadarsko jezero
Foto: NPCG

Realizovano prstenovanje mladih pelikana u NP Skadarsko jezero

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore realizovalo je danas prstenovanje mladih pelikana, jednu od najznačajnijih programskih aktivnosti u cilju zaštite kudravog pelikana (Pelecanus crispus), zaštićene ptičje vrste u NP Skadarsko jezero.

„Sa zadovoljstvom želim da podijelim informaciju da smo danas u specijalnom rezervatu prirode Pančeva oka u NP Skadarsko jezero prstenovali 16,66 posto ukupnog broja mladunaca u koloniji koja gnijezdi na platformama. Ovo je aktivnost Programa upravljanja koja će se nastaviti i u budućem periodu jer je veoma značajna za praćenje trenda populacije pelikana,‟ rekla je ornitološkinja JPNPCG Nela Vešović Dubak.

Prstenovanje pelikana realizovali su onitolog JPNPCG Nela Vešović Dubak, kustos Prirodnjačkog muzeja Andrej Vizi i veteran crnogorske ornitologije Ondrej Vizi standardnom metodologijom prstenovanja mladih pelikana, prstenima koji su dio internacionalne šeme. S obzirom da se radi o kompleksnoj i invazivnoj metodi, ornitolozi su izabrali najoptimalniji uzrast kako bi izbjegli bilo kakav negativan ishod.

Programska aktivnost koja se realizuje u ovom zaštićenom području, kako ove godine, tako i prethodnih, ukazuje da je populacija posljednjih godina stabilna usled implemntiranja mjera za konzervaciju staništa, te da je trend populacije pozitivan.

Planom i Programom upravljanja NP Skadarsko jezero definisane su aktivnosti koje se odnose na monitoring i implementaciju mjera zaštite ornitofaune na Skadarskom jezeru.

Prethodnih godina Nacionalni parkovi Crne Gore su, u saradnji sa partnerima, u više navrata, postavljali platforme za gniježđenje pelikana u cilju poboljšanja uslova za njihovo gniježđenje. Postavljanje istih rezultiralo je povećanju brojnosti gnijezdećih parova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.