Na planini Stolovi, na vrhu Usovica kod Kraljeva postavljen krst visine 33 metra i težak 16,5 tona
Foto: Planinarsko društvo Gvozdac

Na planini Stolovi, na vrhu Usovica kod Kraljeva postavljen krst visine 33 metra i težak 16,5 tona

Na planini Stolovi kod Kraljeva, na vrhu Usovica i nadmorskoj visini od 1.375 metara, postavljen je pravoslavni krst visine 33 metra i težak 16,5 tona. Napravljen je od čelične konstrukcije, finansiran je iz donacija, a blagoslov je dala Eparhija Žička. Koliko je impozantan, govori i podatak da će moći da ga vidi pola Srbije.

Krst na Stolovima vidjeće se iz mnogih dijelova Srbije, sa Jastrepca, Rudnika, Kopaonika, pa čak i sa Prokletija i Šar planine, a biće i osvjetljen. Struja koja će krst da osvjetljava, dobijaće se iz solarnih ćelija koje će da budu postavljene na vrhu.

Iako ideja Planinarsko-sportskog društva „Gvozdac“, koji su praktično i inicijatori cijelog projekta, postoji još od 2007. godine, radovi su praktično započeli 2018. godine. Tada je iskopan i betoniran temelj. Zanimljivo je da mikseri koji prave beton nisu mogli da se popnu na vrh Usovica, zbog nepristupačnog terena, pa je on morao da se pravi na licu mjesta. Temelj za krst iskopan je na dubini od tri metra.

"Postavljena je čelična konstrukcija teška 16,5 tona. A u sam temelj je utrošeno 5,5 tona gvožđa i 1.900 džakova cementa. „Amiga“, koja je izvela radove na postavljanju krsta, uspjela je da na sam vrh dopremi mašine, što je veliki uspjeh. Za par dana će da bude postavljeno osvjetljenje, a onda se očekuje da ga Episkop Žički i osvešta", kaže Milutin Vukosavljević iz planinarskog društva „Gvozdac“ iz Kraljeva.

Prema riječima protojereja Ljubinka Kostića iz Organizacionog odbora za podizanje krsta, on se na Stolovima sagradio isključivo uz pomoć dobrovoljnih priloga pojedinaca i privatnih firmi.

Ideja za podizanje krsta potekla je iz Planinarskog društva “Gvozdac” iz Kraljeva još prije trinaest godina, a ona je zatim podržana blagoslovom vladike Hrizostoma, tadašnjeg episkopa Žičke eparhije. JP „Srbijašume“ su Eparhiji Žičkoj ustupile pljac na samom vrhu Usovica, kako bi se postavio krst koji će da bude okrenut prema Kraljevu.

"Vrh Usovica je namjenski izabran, jer bi se onda Krst mogao da vidi iz najvećeg dijela Srbije, ali i okolnih zemalja. U Kraljevu pomalo bježimo od svoje istorije, i zaboravljamo da su u našoj okolini nastali i Žiča i Studenica. Zato je ovaj grad nevjerovatan za srpsku istoriju, crkvu i državu", kaže Milutin Vukosavljević iz Planinarskog društva "Gvozdac".

 

Izvor: N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.