Prodaje se  kuća sa bazenom osam metara ispod zemlje
Kao da ste u bašti

U Las Vegasu

Prodaje se kuća sa bazenom osam metara ispod zemlje

U periodu Hladnog rata mnogi su živjeli u strahu od atomske bombe. Statistike govore da je do 1960. godine skoro 70 odsto odraslih Amerikanaca vjerovalo da će se to dogoditi, a procjenjuje se da je već do polovine šezdesedih izgrađeno oko 200.000 privatnih atomskih skloništa. Trenutno je jedan luksizni bunker u Las Vegasu iz tog perioda oglašen na prodaju za 18 miliona dolara.

Kada su bunkeri i skloništa postali popularni u doba Hladnog rata, Amerikanci su željeli da ih urede tako da što više podsjećaju na njihove domove. Oni koji su imali dovoljno novca bunkere su uspijevali da opreme svim mogućim pogodnostima koje su mogli da zamisle.

Jedan od takvih zaljubljenika u „prigradsku ekstravaganciju“ bio je i Žirard B. Džeri Henderson – preduzetnik koji je bogatstvo stekao preko nekoliko kompanija, uključujući i „Avon“ kozmetiku i "Gulfstream Aerospace Corp".

Džeri je posebno bio uplašen od nuklearne prijetnje i bio je ubijeđen da će biti zbrisano sve sa lica zemlje, zauvijek. Zato se 1964. godine obratio kompaniji „Podzemni domovi svijeta“ čiju je ponudu vidio na Svjetskoj izložbi u Njujorku.

Zanimljivo je da je Henderson živio u svojoj podzemnoj kući sve do smrti, početkom osamdesetih. Ekstravagantnu podzemnu vilu u Las Vegasu koja se trenutno prodaje za 18 miliona dolara, pak, izgradio je sedamdesetih godina.

Kada se pogleda unutrašnjost, kuća izgleda kao bilo koja druga kuća u predgrađu iz tog perioda. Ima lijepu kuhinju, prostrane spavaće sobe, šest kupatila, džakuzi, bazen, čak i plesni podijum.

Međutim, činjenica je da se ovaj luksuzni dom površine 5.000 kvadratnih metara nalazi ispod druge, nadzemne kuće. Na prvi pogled je očigledno da podzemna vila nije dugo renovirana jer ukrasi i namještaj izgledaju kao da ste ušli u vremeplov i vratili se pola vijeka u prošlost.

Podzemnu vilu okružuje još 15.000 kvadratnih metara dvorišta na kome se nalazi vještačka trava, drveće, kamenje, čak i ručno oslikani murali sa pejzama šume i sela. Svjetla u dvorištu simuliraju različita doba dana, a na plafonu svjetlucaju lampice koje imitiraju noćno nebo.

U bunker se silazi liftom koji je vješto sakriven iza ukrasnog kamenja, ili stepenicama koje se nalaze u šupi u dvorištu.

Iako nije izgrađen da izdrži nuklearnu eksploziju, ovaj luksuzni apartman koji se nalazi osam metara ispod zemlje može se preurediti i pretvoriti u pravo atomsko sklonište, ukoliko je neko spreman da ga kupi za 18 miliona dolara.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.