Dječaci  pravili kućicu u dvorištu, pa pronašli zlatne poluge
Ilustracija

Dječaci pravili kućicu u dvorištu, pa pronašli zlatne poluge

Dvojici francuskih desetogodišnjaka igra u dvorištu porodične kuće u Vendomu donijela je vrijedno otkriće - zlatne poluge.

Porodica je napustila Pariz, u kojem živi, kada je uveden karantin zbog epidemije koronavirusa i preselila se u porodičnu kuću u Vandomu.

Sinovi, obojica desetogodišnjaci, željeli su da u dvorištu naprave kućicu od granja, lišća i čeršafa, a otac im je rekao da uzmu stare bakine posteljine iz ormara u sobi za goste. Dok su iz ormara izvlačili posteljine, iz njega su ispala dva prilično teška predmeta, ispričao je Filip Rujak, lokalni antikvar i kolekcionar.

Dječacima neobični predmeti nisu bili zanimljivi pa su ih vratili u ormar. Međutim, kada su ocu ispričali šta se dogodilo, on ih je zamolio da mu donesu te neoboične predmete, pomislivši da je riječ o bakinim držačima za noževe.

Kada ih je vidio otac je pozvao Ruijaka i poslao mu fotografije, a aukcionar mu je objasnio da je riječ o dvijema zlatnim polugama, svakoj teškoj po jedan kilogram. Obije su ponuđene na online aukciji Rujakove aukcijske kuće, a vrijednost im je procijenjena na 40.000 eura po komadu.

Ustanovilo se da je baka zlatne poluge kupila 1967. i da imaju i sertifikat o kupovini.

"Cijena zlata porasla je zbog pandemije koronavirusa pa ćemo još malo pričekati da vrijednost poluga još poraste. Mogli bi dobiti barem 100.000 eura", procijenio je Rujak.

Dječaci, međutim, nisu bili spremni da se odreknu vrijednog otkrića bez nadoknade. Roditelji su im obećali da će u dvorištu izgraditi bazen. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.