EU zabranila cigarete sa ukusom mentola
Ilustracija

Pokušaj da se mladi odvrate od pušenja

EU zabranila cigarete sa ukusom mentola

U Evropskoj uniji danas je stupila na snagu zabrana cigareta s mentolom, u daljem pokušaju da se mladi obeshrabre i odvrate od pušenja.

Zabrana aromatizovanih cigareta i duvanskih proizvoda stupila je na snagu 2016. godine, ali su proizvodi s tržišnim udjelom većim od tri odsto, poput cigareta sa ukusom mentola, do danas bili izuzeti, prenosi SeeBiz.

Regulacija je dio EU direktive za duvanske proizvode koja je prihvaćena 2014. godine nakon napornih pregovora, pritisaka industrije i pravnih izazova, prenosi Tanjug.

Direktiva je takođe naložila da cigarete i duvanski proizvodi na sebi sadrže još eksplicitnija zdravstvena upozorenja, te da prekrivaju 65 odsto prednjeg i stražnjeg dijela kutije.

Ta pravila bi trebalo da smanje stopu pušenja među mladim ljudima.

U EU, 26 odsto od ukupne populacije i 29 odsto mladih Evropljana između 15 i 24 godine puši, a Evropska komisija navodi da je pušenje najveći uzrok prerane smrti u EU.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.