Šoping nedostajao Podgoričanima: Redovi u Delti (FOTO)
Foto: Instagram/PG vremeplov

Zbog gužve bio zatvoren na sat i po

Šoping nedostajao Podgoričanima: Redovi u Delti (FOTO)

Odlukom Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti danas su počeli sa radom tržni centri i trgovine u zatvorenom prostoru. Fotografija iz tržnog centra Delta siti u Podgorici pokazuje da je građanima šoping itekako nedostajao u prethodna dva mjeseca.

Naime, na društvenim mrežama kruže fotografije od jutros na kojima se vide dugi redovi ispred butika u Delti. Zbog gužve je tržni centar bio zatvoren na sat i po.

"Zajedničkim djelovanjem nadležnih službi i menadžmenta kompanije normalizovan rad u Tržnom centru Delta", saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Untitled

Foto: Instagram/PG Vremeplov

Preporuke NKT-a i Instituta za javno zdravlje su držanje distance od 2metra i nošenje maski, to se prema fotografijama i ne poštuje u potpunosti, a veliki broj osoba na jednom mjestu nije preporučljiv u doba korona virusa.

Untitled

Foto: Instagram/PG Vremeplov

Obaveza vlasnika/korisnika i upravljača tržnih centara i pravna lica i preduzetnici koji se bave trgovinom u zatvorenom prostoru na štandovima/tezgama obavezni su da svoj rad organizuju na način da:

- na ulazu/izlazu u tržni centar odnosno prostor na vidnom mjestu istaknu obavještenje o propisanim privremenim mjerama prevencije i suzbijanja novog koronavirusa sa uputstvima za njihovu primjenu;

- ograniče broj potrošača/posjetilaca koji se mogu istovremeno nalaziti u tržnom centru/prodajnom prostoru, odnosno u svakom pojedinačnom objektu u tržnom centru, tako da na 10m² površine objekta može da se nalazi jedan potrošač/posjetilac, uz obavezu poštovanja međusobne fizičke distance od najmanje 2m;

- obezbijede obaveznu kontrolu broja potrošača/posjetilaca u tržnom centru/prostoru, odnosno u svakom pojedinačnom objektu u tržnom centru;

- na vidnom mjestu u tržnom centru/prostoru jasno označe obavezan smjer kretanja potrošača/posjetilaca (određivanje posebnog ulaza i izlaza);

- obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku potrošača/posjetilaca na ulazu/izlazu u tržni centar, odnosno u svakom pojedinačnom objektu u tržnom centru, dezinfekcionim sredstvima, u skladu sa preporukama IJZCG;

- obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku zaposlenih, u skladu sa preporukama IJZCG;

- obezbijede da zaposleni i potrošači/posjetioci nose zaštitne maske;

- obezbijede redovno održavanje higijene i dezinfekciju zajedničkih prostorija, u skladu sa preporukama IJZCG; i

- obezbijede obilježena mjesta za higijensko odlaganje otpada.

Vlasnici/korisnici i upravljači tržnih centara obavezni su i da obezbijede/označe rastojanje od najmanje 2m između potrošača/posjetilaca koji se nalaze ispred tržnog centra.

Ostaje na snazi zabrana rada bioskopa u tržnim centrima.
 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.