Slovenija zbog turizma želi što prije da otvori granice
Ilustracija

Slovenija zbog turizma želi što prije da otvori granice

Slovenački turizam je zbog korona krize u vrlo teškoj situaciji, izjavio je u četvrtak potpredsjednik slovenačke vlade i ministar privrede Zdravko Počivalšek, dodajući da zato želi što skorije otvaranje granica na evropskom nivou i bilateralno, sa susjednim državama.

"Naš turizam je na dnu jer ga je pandemija najteže pogodila i zato su mu potrebne mjere da bi preživio, te se prestrukturirao i razvio nova rješenja", poručio je Počivalšek na redovnoj vladinoj konferenciji za novinare u formatu "na daljinu".

Prema njegovim riječima, problem što je slovenački turizam u 70 odsto slučajeva zavisan od dolaska stranih turista, ali prednosti za slovenačke destinacije vidi u trendu ekološkog i "zdravog" turizma.

Poseban paket pomoći za turizam

Država će, najavio je Počivalšek, posebnim paketom pomoći koji slijedi, nastojati da sačuva radna mjesta u turizmu, a za ponovno pokretanje aktivnosti namijenila je 16 miliona eura bespovratnih sredstava i druga sredstva za veću likvidnost. Ipak, očekuje se da će oporavak u turizmu biti dugotrajniji i potrajati nekoliko godina.

Što se tiče "otvaranja" države za turističke posjete, slovenački ministar je istakao da bi bilo dobro kad bi EU donijela jedinstven protokol za turističke prelaze granice, ali se radi i na bilateralnim dogovorima, pa i s Hrvatskom.

"Zavisimo od stranih turističkih tržišta i želimo da se ove godine granice otvore, ali to ne možemo da učinimo unilateralno", napomenuo je Počivalšek.

On je potvrdio da se s Hrvatskom dogovara protokol za međusobne prelaze, koji bi u prvoj fazi važio recipročno za dvovlasnike, vlasnike zemljišta i šuma u drugoj državi, kao i vlasnike stambenih objekata, a u drugoj fazi i za sve ostale turiste iz jedne i druge države, a protokol će biti izrađen u saradnji ustanova za javno zdravlje dvije države.

Dvovlasnici bi prema tom protokolu granicu mogli da prelaze već u drugoj polovini maja, a ostali turisti početkom juna, naveo je.

Putnički saobraćaj ponovo od 11. maja

U Sloveniji se od ponedjeljka, nakon što je šest sedmica bio zatvoren, opet otvara putnički saobraćaj, autobuski i željeznički, ali zasad nije planirano otvaranje međunarodnih linija, potvrdio je u četvrtak na vladinoj telekonferenciji za novinare Jernej Vrtovec.

Vazdušni saobraćaj je formalno otvoren, ali zasad samo za specijalne letove. Vlasti žele da što prije obnove turističke linije uz bilateralne ili evropske protokole.

U domaćem saobraćaju važiće stroga ograničenja da bi se izbjegla opasnost od ponovnog rasta broja oboljelih od koronavirusa, koja je striktnim mjerama dosad znatno smanjena.

Tako će u autobusima vozači pregradom biti odvojeni od ostalih putnika, koji će u prvoj fazi popuštanja moći da ulaze u vozilo samo na zadnja vrata, neće biti prodaje karata u samom vozilu, vozila će na kraju svake vožnje morati da budu provjetrena i dezinfikovana, između putnika u vozilima mora biti najmanje 1,5 metara fizičkog razmaka, a uz to moraju u vozilu nositi maske.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.