Demokrate Kolašin: Smanjiti plate funkcionerima
Foto: Demokratska Crna Gora

"Nije pošteno uzimati od onih koji nemaju ništa"

Demokrate Kolašin: Smanjiti plate funkcionerima

Klub odbornika Demokrata Kolašin predložio je amandmane na predloge socio-ekonomskih mjera u opštini Kolašin.

Odbornici Demokrata mišljenja su da su predložene mjere nedovoljne, neefikasne i nepotpune i takođe smatraju da je čas da Opština Kolašin pokaže partnerski odnos prema građanima Kolašina te su stoga predložili

Kao jedna od mjera predloženo je smanjenje zarada lokalnim funkcionerima za 20%, visoko-rukovodnom kadru za 15%, ekspertsko-rukovodnom kadru čiji su poslovi vrednovani koeficijentom većim od 6,5 – 5%.

Demokrate su tražile da se umanjenje ne odnosi na ekspertski kadar čiji su poslovi vrednovani koeficijentom nižim od 6,5% i izvršne kadrove i namještenike.

"Da se obaveze 50% plaćanja poreza na nepokretnosti za 2020. godinu oslobode sva pravna i fizička lica, kao i da se pravna lica i preduzetnici oslobode obaveze plaćanja naknade za korišćenje komercijalnih objekata", ističe se u saopštenju.

Oni su zahtijevali da "Komunalno ” d.o.o, za korisnike usluga odvoženja i deponovanja smeća, kojima je naredbama zabranjen rad i koji se obrate pisanim zahtjevom, tokom perioda važenja naredbi usluge obračunavaju srazmjerno vremenu u kom su korištene, a počev od 18. 3. 2020. godine pa do prestanka važenja naredbi.

Takođe su tražili da predsjednik Opštine Kolašin obaveže da do 5-og u mjesecu za prethodni mjesec tekuće kalendarske godine, Skupštini opštine Kolašin dostavi detaljan Izvještaj o načinu korišćenja sredstava za ublažavanje posljedice krize i dodijeljenoj pomoći fizičkim i pravnim licima.

Demokrate su konstatovale da nije isto i nije pošteno da jednak teret snose oni koji primaju ionako niske zarade od 300-400 eura, kao oni čije se zarade kreću od 800 do 1000 € i više.

Poručili su da su sve amandmane odbornici Demokrata predložili u cilju zaštite onih radnika koji imaju niske koeficijente rada i jedva preživljavaju, pa bi teret mjera ponajaviše trebalo da snose oni koji imaju i primaju najviše, a to su lokalni funkcioneri i starješine organa.

"Ono što budi sumnju je na koji način će aktuelna vlast trošiti sredstva koja će imati na raspolaganju nakon smanjenja zarada zaposlenima, da li ce ih trositi u predizbornu kampanju ili druge svrhe, pa smo shodno tome podnijeli amandman kojim se predsjednik Opštine obavezuje da do 5. u mjesecu tekuće kalendarske godine, Skupštini opštine dostavlja detaljan izvještaj o načinu korišćenja sredstava, i dodijeljenoj pomoći fizičkim i pravnim licima", zaključile se Demokrate.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.