Plenković: EU spremna da podrži napore zemalja Zapadnog Balkana
Andrej Plenković

Plenković: EU spremna da podrži napore zemalja Zapadnog Balkana

Poruka virtuelnog Samita između 27 država članica EU i 6 država Jugoistočne Evrope, koji se održava na inicijativu Hrvatske, je da EU snažno podržava reformske napore svih nama susjednih država, pogotovo u kontekstu odluke o otvaranju pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, poručuje hrvatski premijer Andrej Plenković.

"EU priprema značajan paket ekonomske pomoći koji će da prate izvještaje o napretku naših susjednih država, a zaključak ovog sastanka i izmijenjena metodologija pregovora velika su politička ostavština našim susjedima", objavljeno je na Tviter nalogu hrvatske Vlade.

On kaže da je EU spremna da podrži napore zemalja Zapadnog Balkana.

"I to ne samo u kontekstu pregovora koje već vode Srbija i Crna Gora, ne samo u kontekstu vrlo važne odluke Evropskog savjeta o otvaranju pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, nego i kao poruke koja ide prema Bosni i Hercegovini, za Hrvatsku posebno bitnoj zemlji", istakao je Plenković, prenijela je Hina. 

Dodao je da Hrvatska Bosni i Hercegovini želi da pomogne na evropskom putu i podrži razgovore između Srbije i Kosova, te da je zeleno svjetlo Skoplju i Tirani rezultat "diplomatskog i političkog angažmana Hrvatske i njenih prijatelja i partnera".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.