Slatki pelin lijek za COVID-19? SZO: Ispitati djelovanje i nuspojave
ilustracija

Slatki pelin lijek za COVID-19? SZO: Ispitati djelovanje i nuspojave

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da je potrebno ispitati djelovanje i nuspojave ljekovitih biljaka, poput slatkog pelina (Artemisia annua), koji se odnedavno reklamira kao potencijalni lijek za COVID-19.

SZO ističe da podržava naučno dokazanu efikasnost tradicionalnih ljekova i dodaje da komplementarna i alternativna medicina imaju brojne prednosti u liječenju raznih bolesti.

Trka za pronalaskom lijeka za COVID-19 ponovno je probudila zanimanje za biljke poput slatkog pelina (Artemisia annua).

Predsjednik Madagaskara, Andri Radžoelina promoviše lijek na bazi te biljke.

Iako ta biljna mješavina još nije naučno istražena, čelnici nekih afričkih zemalja najavili su da će naručiti određene količine slatkog pelina, a neki su svoje isporuke već dobili. 

"Čak i ako takva terapija proizlazi iz tradicionalne ili komplementarne medicine, kritično je govoriti o njenoj efikasnosti i bezbjednosti bez strogih kliničkih ispitivanja", stoji u saopštenju regionalnog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije za podsaharsku Afriku.

SZO ističe da sarađuje sa istraživačkim institucijama kada je u pitanju izbor proizvoda i preparata koji se koriste u tradicionalnoj medicini, a mogu se podvrgnuti istraživanjima zbog svoje kliničke efikasnosti i bezbjednosti u liječenju COVID-19.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.