Bugarska osporava makedonski jezik, Pendarovski: Bez jezika nećemo u EU
Ilustracija

Bugarska osporava makedonski jezik, Pendarovski: Bez jezika nećemo u EU

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski poručio je da Makedoncima ne treba članstvo u Evropskoj uniji ako je cijena ulaska da kažu da to nisu i da jezik kojim govore nije makedonski. Pendarovski je reagovao na izjavu Bugarske priloženu zaključcima Savjeta za opšte poslove EU, koja se tiče zahtjeva Sofije kada je riječ o makedonskom jeziku.

Makedonski jezik, istakao je Pendarovski, predstavlja istorijsku činjenicu i međunarodno je priznat 1974. godine, a Ujedinjene nacije su ga verifikovale 1977. godine, dok je makedonski standardni jezik kodifikovan 1946. godine,prenosi Srna.

Komentarišući izjavu Bugarske priloženu zaključcima Savjeta za opšte poslove EU, koja se tiče zahtjeva Sofije kada je riječ o makedonskom jeziku, Pendarovski je rekao da je to "najrigidnija" odredba u deklaraciji bugarskog parlamenta.

"Pročitao sam rečenicu dva-tri puta. Kad sam pročitao prvi put, nisam mogao da vjerujem da u 21. vijeku neko može da osporava nečiji jezik, njegov višedecenijski naziv, uprkos činjenici da je kodifikovan", rekao je Pendarovski za televiziju "Alsat-M".

Prema njegovim riječima, deklaracija bugarskog parlamenta je protiv nekoliko osnovnih principa sporazuma Skoplja i Sofije i može da postane "prava politička prepreka" u usvajanju pregovaračkog okvira između Evropske komisije i Sjeverne Makedonije u junu, prenose mediji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.