Karantin bi mogao rezultirati sa 7 miliona neplaniranih trudnoća
ilustracija

UN upozorava

Karantin bi mogao rezultirati sa 7 miliona neplaniranih trudnoća

Mjere socijalne izolacije zbog pandemije korona virusa mogle bi rezultirati sa sedam miliona neplaniranih trudnoća, pokazuju podaci Fonda Ujedinjenih naroda za stanovništvo (UNFPA).

Prekidi lanaca snabdijevanja mogli bi učiniti kontraceptivna sredstva nedostupnima za 47 miliona žena u zemljama u razvoju, saopštila je UN-ova agencija za seksualno i reproduktivno zdravlje.

Analiza UNFPA-e takođe predviđa da bi šest mjeseci karantina moglo rezultirati sa 31 milion dodatnih slučajeva polnog nasilja, budući da žene ostaju tokom dužih vremenskih razdoblja zarobljene kod kuće, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju Dpa.

Procjenjuje se da će odgađanje programa usmjerenih na ukidanje prakse genitalnog sakaćenja žena (FGM) i dječjih brakova zbog pandemije rezultirati sa dva dodatna miliona slučajeva FGM-a i novih 13 miliona dječjih brakova tokom sljedeće decenije, koji bi inače mogli biti spriječeni, upozorava UNFPA.

Katastrofalne posljedice Covida 19

Iako je riječ o grubim procjenama, ti podaci pokazuju "katastrofalne potencijalne posljedice Covida-19 za žene i djevojčice širom svijeta", istaknula je izvršna direktorica UN-ove agencije Natalia Kanem u medijskom saopšenju.

"Pandemija produbljuje nejednakosti, dovodeći dodatne milione žena i djevojčica u opasnost da izgube mogućnost da planiraju svoje porodice i zaštite svoja tijela i svoje zdravlje", rekla je ona.

"Žensko reproduktivno zdravlje i prava moraju biti zaštićeni po svaku cijenu", dodala je, prenosi Al Džazira.

UNFPA sarađuje s vladama na jačanju zdravstvenih sistema, osiguranju dostupnosti ključnih usluga te poticanju uključivanja zajednice.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš nedavno je upozorio na "užasavajući globalni skok" nasilja u porodici za vrijeme krize pandemije korona virusa te pozvao vlade da intenziviraju napore usmjerene na sprečavanje nasilja nad ženama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.