Ukupno 189 oporavljenih,  u planu testiranje u svim opštinama
Foto:Screenshot

Ukupno 125 aktivnih slučajeva, dva pacijenta životno ugrožena

Ukupno 189 oporavljenih, u planu testiranje u svim opštinama

U labaratorijama Instituta za javno zdravlje od jutros je završena analiza 94 uzroka među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije novim korona virusom.

Od početka dešavanja broj inficiranih u Crnoj Gori je 321.

Broj registrovanih po opštinama je:

Podgorica: 163
Tuzi: 37
Nikšić: 34
Bar: 23
Ulcinj: 22
Andrijevica: 7
Budva: 7
Plav: 7
Bijelo Polje: 6
Herceg Novi: 6
Danilovgrad: 3
Gusinje: 3
Tivat: 3

"Među ovim analiziranim uzorcima je i određen broj oporavljenih, te je ukupan broj oporavljenih u Crnoj Gori 189. Imajući u vidu  i da je sedam slučajeva završilo tragično trenutno ukupno u Crnoj Gori imamo 125 aktivnih slučajeva COVIDa 19", saopštio je dr Senad Begić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje.

Najviše opravljenih je u Podgorici - 99, Nikšiću 18, Ulcinju 14 i Baru 12.

On je kazao i da opštine Tivat i Danilvograd nemaju više slučajeva obolijavanje.

Direktor Interne klinike KCCGa Sreten Kavarić je kazao da je osam pacijenta hospitalizovano u Kliničkom centru.

"Pet pacijenata je na Infektivnoj klinici, tri na Internoj,  jedan od njih u poluintenzivnoj jedinici ima već jedan negatovan test i njegov otpust se planira u petak a dva pacijenta su na respiratorima i životno ugroženi", kazao je Kavarić.

Troje  oboljelih je hospitalizovano u bolnici u Baru, dva u Nikšiću u Beranama nema hospitalizovanih.

On je saopštio i da je 16 pozitivnih na COVID 19  zaposlenih u zdravstvu.

Kavarić je rekao da Interna klinika ima dva dijela, sa ukupno 62 mjesta te da je dio za pacijente sa Kovid19, potpunoodvojen.

"Mi smo prinuđeni da liječimo i pacijente koji nemaju Kovid i kojima je potrebna urgentna pomoć. Zahvaljujući odličnoj saradnji sa Institutom mi testiramo pacijente i zahvaljujući reorganizaciji, svi pacijenti bez Kovida su bezbjedni," naveo je on.

Nema opuštanja

Dr Begić je kazao da treba biti obazriv i da je otvaranje granica jedna od posljednjih mjera koju će aktivirati.  Ponovio je da su mjere privremene ali da se građani ne smiju opuštati.

"Mi smo ublažili jednu mjeru, koja je doživljena kao ukidanje svih mjera što je uticalo nepovoljno na epidemiološku situaciju. Praćenje dešavanja na terenu biće ključno za uspjeh," kazao je dr Begić.

"Ako nastavimo da se pridržavamo mjera, mislim da smo na dobrom putu i da imamo šansu da se vratimo normalnom načinu života.", naveo je on.

Uz povećanje društvene interakcije nošenje maski je jedini način da se smanji eventualni prenos u prodavnicama, kod frizera i da se smanji kontaminiacija površina.

Preporuka Instituta je da svi nose maske, između ostalog jer mi ne znamo ko je zaražen a ko nije na osnovu simptoma. To posebno važno zbog popuštanja mjera od ponedeljka 4. maja - pojasnio je Begić.

On je najavio nove strategije uzrokovanja te će Institut i epidemiološke službe pored call centra 16 16 koji će vršiti identifikaciju krenuti sa uzrokovanjem u zajednici, u svim opštinama

" Biće predloženo i uzrokovanje na javnim površinama, naravno uz saglasnost pacijenta sve sa ciljem tačne procjene infekcije i nadam se da ćemo otkriti i asimptomatske kliconoše.", zaključio je Begić.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.