Kina odbija međunarodnu istragu o porijeklu koronavirusa: Niko normalan na to ne bi pristao
Ilustracija

Nastavlja se diplomatski rat između velikih sila

Kina odbija međunarodnu istragu o porijeklu koronavirusa: Niko normalan na to ne bi pristao

Kina je odbacila zahtjeve za sprovođenje nezavisne međunarodne istrage o porijeklu novog koronavirusa koji se iz te zemlje raširio po svijetu.

Diplomata Kine u Velikoj Britaniji Čen Ven rekla je za Bi-Bi-Si (BBC) da su takvi zahtjevi "politički motivisani" i da bi njihovo ispunjenje skrenulo "ne samo pažnju nego i resurse" Kine s borbe protiv koronavirusa.

"To je politički motivisana inicijativa, mislim da niko ne može da pristane na to. To nikom ne bi donijelo ništa dobro", kazala je Čen, prenosi B92.

Ona je navela da ima puno glasina o porijeklu koronavirusa, i ocijenila da su takve dezinformacije opasne.

Gotovo od početka epidemije postoje pozivi da se međunarodnim istražiteljima omogući ulazak u Kinu da utvrde kako je počela zaraza koronavirusom.

Informacija o porijeklu novog koronavirusa i o tome kako se prvobitno proširio mogla bi da pomogne zemljama koje se bore protiv bolesti Covid-19, navodi BBC.

Pretpostavlja se da je zaraza koronavirusom potekla s pijace iz kineskog grada Vuhana na kojoj se prodaju razne životinje.

EU je nedavno optužila Kinu, i u još većoj mjeri Rusiju, za širenje dezinformacija o zdravstvenoj krizi izazvanoj širenjem virusa.

Predsjednik SAD Donald Tramp često napada Kinu zbog njenog odnosa prema epidemiji koronavirusa, dok je savezna američka država Misuri tužila kinesku vladu, optuživši je da je premalo učinila na sprječavanju širenja virusa.

Naučnici uglavnom odbacuju špekulaciju da je koronavirus napravljen u laboratoriji instituta za virologiju u Vuhanu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.