Šesti smrtni slučaj  u Crnoj Gori, nema novooboljelih od Covid-a 19
Foto:PR Centar

Koneferencija NKTa

Šesti smrtni slučaj u Crnoj Gori, nema novooboljelih od Covid-a 19

U Crnoj Gori registrovanje je još jedan, šesti smrtni slučaj oboljelog od COVIDa 19, saopštio je dr Ranko Lazović.

U pitanju je 81-godišnji pacijent koji je i pored brojnih napora ljekara izgubio bitku za život , pored COVIDa 19 imao je maligno oboljenje limfnih žlijezda i bio nje priključen na respirator nekoliko dana.

"U Crnoj Gori je hospitalizovan 21 pacijent sa oboljenjem COVID 19.  U bolnici u Nikšiću su 3 pacijenta, u Baru 3 i 15 u Kliničkom centru. U bolnici u Beranama nema pacijenata", kazao je Lazović rukovodilac Kriznog medicinskog tima.

Lazović je rekao da je ponosan što je Crna Gora uspjela da zaštiti stariju populaciju posebno ako se ima u vidu da je broj preminulih među starijom populacijom u Evropi veliki.

"Mi nemamo inficiranih u staračkim domovima, i to je vrlo važno," istakao je Lazović.

"Od jutrošnjeg presjeka u labaratorijama Instituta za javno zdravlje  urađeno je 169 analiza među kojima nije bilo novih slučajeva korona virusa. Broj inficiranih od početka dešavanja je 319 - saopštio je dr Senad Begić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje.

On je kazao da je kod djece koja su zaražena bilo malo simptoma zaraze, ili su bili bez ikakvih simptoma.

Istakao je da škole mogu biti inkubatori infekcije.

"Odluka za nastavak nastave u tim ustanovama će biti donijeta u saglasnosti Ministarstva prosvjete i Instituta za javno zdravlje, odnosno zdravstvenih vlasti.".

Begić je kazao da je preporuka Instituta da svi nose maske ili neku zaštitu preko usta i nosa i da je to uglavnom važna prevencija zbog prisustva asimptomastkih vironoša.

On je kazao i da nije došlo do naglog ublažavanja mjera, i da prvih dana primjećeno povećano kretanje i grupisanje stanovništva što danas već nije slučaj.

"Postali smo izgleda svjesni opasnosti. Vi ne možete znati da li je neka osoba sa kojom ste razgovarali na pješačkom inficirana ili nije, kao i što ne možemo znati da li je jučerašnje ponašanje građana donijelo neke opasnosti, dok ne prođe inkubacioni period od 14 dana. To je jedino oružje, ta distanca," rekao je Begić.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.