Neuspješno testiran lijek za liječenje od korona virusa?
Ilustracija

Neuspješno testiran lijek za liječenje od korona virusa?

Potencijalni lijek protiv virusa remdesivir, za koji se vjerovalo da može da liječi ljude od Covid-19, navodno je neuspješno testiran na prvom kliničkom ispitivanju, pokazuju procurjela dokumenta Svjetske zdravstvene organizacije.

Kako prenosi BBC, prema nacrtima dokumenata, koje je slučajno objavila Svjetska zdravstvena organizacija, testiranje, sprovedeno u Kini, pokazalo je da lijek nije uspješan u liječenju od Covid-19.

Kako se navodi, lijek nije poboljšao stanje pacijenta niti smanjio prisustvo patogena u krvi.

Američka firma, koja je napravila lijek, "Gilead Sciences" tvrdi da je u dokumentu pogrešno predstavljena sprovedena studija.

Vijesti o neuspješnom kliničkom testiranju proširile su se nakon što je SZO objavila detalje o svojoj bazi podataka kliničkih testiranja, a potom ih uklonila.

SZO je potvrdila da je nacrt izvještaja greškom objavljen.

U ispitivanje je bilo uključeno 237 pacijenata, lijek je primalo njih 158, dok je 79 dobijalo placebo.

Poslije mjesec dana, 13,9 odsto pacijenata koji su dobijali lijek preminuli su, kao i 12,8 odsto koji su dobijali placebo.

Istraživanje je rano prekinuto zbog nuspojava.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.