Abazović i Pavićević

Abazović i Pavićević pisali premijeru

"Svi visoki funkcioneri da primaju minimalnu zaradu od 222 eura"

Predsjednik URE Dritan Abazović i predsjednik Saveza građana CIVIS i poznati crnogorski kardiohirurg dr Srđan Pavićević uputili su otvoreno pismo premijeru Crne Gore Dušku Markoviću u kome traže da svim najvišim izabranim funkcionerima plate u naredna tri mjeseca svedu na 222 eura, koliko iznosi minimalna zarada u državi a sve u cilju solidarnosti u skladu sa trenutnom situacijom.

Svaka je kriza zapravo i šansa, a promjena uvijek mora početi od nas samih, poručuju Abazović i Pavićević u otvorenom pismo premijeru.

"Uštede koje bi se ovakvom mjerom ostvarile iznosile bi preko 300.000 eura na mjesečnom nivou koje bi mogle biti upotrijebljene u cilju umanjenja socijalnih razlika ili nagrađivanja zdravstvenih radnika, službenika civilne zaštite ili bilo koje druge službe koja je od posebnog značaja u ovakvo delikatnom trenutku. Bilo je za očekivati da ovo sami pokrenete jer je solidarnost vrhunska vrlina", poručuju Abazović i Pavićević.

Kažu da kao građani apeluju i podsjete visoke i izabrane funkcionere na obavezu da u žrtvi i požrtvovanosti moraju biti prvi među jednakima.

Abazović i Pavićević u otvorenom pismo premijeru ističu da osnovni atrubut svih modernih demokratija mora biti solidarnost.

"Ovaj postulat moraju promovisati naročito javni funkcioneri čime bi u Crnoj Gori, po prvi put, na djelu pokazali da dijele sudbinu običnog građanina. Ovakva mjera bi i simbolički bila sociološko-politički potez koji budi osjećaj zajedništva i podjednake žrtve. U nadi da ćete uvažiti ovaj predlog te na taj način suštinski i simbolički dokazati da je interes građana na prvom mjestu, očekujemo da pokrenete neophodnu zakonsku proceduru kako bi navedena mjera stupila što prije na snagu", poručuju Abazović i Pavićević.

Najvažnije je, kako kažu, da uradimo ono što je do nas, a ovo definitivno jeste.

"Budite sigurni da će visoki i izabrani funkcioneri nekako pregurati ovaj period, a za mnoge građane to je velika neizvjesnost. Učinimo mali korak da makar djelimično umanjimo njihove brige i strepnje. Čojska Crna Gora mora da oživi da bi ova zemlja imala budućnost", zaključili su Abazović i Pavićević u otvorenom pismo premijeru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.