Čađenović: Mjere IRF tokom krize su usmjerene tome da oni profitiraju a ne da se pomogne privredi
Vladimir Čađenović, Foto: Demokratska Crna Gora

"Vlada CG je jaka na riječima ali ne i na djelima"

Čađenović: Mjere IRF tokom krize su usmjerene tome da oni profitiraju a ne da se pomogne privredi

Poslanik Demokratske Crne Gore, Vladimir Čađenović smatra da Vlada Crne Gore nije jaka na djelima kao na riječima, i da podrška preduzetnicima povodom novonastale krize je obmanjivanje javnosti a ne koraci rješavanja problema.

Čađenović je u saopštenju naveo da je Vlada Crne Gore 19. marta  usvojila paket socio-ekonomskih mjera, a da efekte još nisu osjetili ni građani ni privreda. On je kazao da je DPS vlast po ko zna koji put dokazala da je jaka na riječima ali ne i na djelima i da to ne potvrđuje obmana u vezi moratorijuma na kredite već i kreditna linija IRF-a koja je najavljivana kao brza, efikasna, jednostavna i pristupačna, ali sve to je nakon 16 dana od usvajanja mjera Vlade demantovano upravo od strane direktor IRF-a.

"On je izjavio da je do sada stiglo ukupno 430 zahtjeva za kreditnu podršku. Da se u proceduri obrade nalazi preko 130 prijava i da je donijeto 12 odluka. Dakle, brojke pokazuju da su mjere Vlade i kada je u pitanju povoljna kreditna linija spore, neefikasne i složene. Procenat realizacije po izjavi direktora IRF-a je 2,79%. Dakle, od brze reakcije prema privredi u vremenu krize, očigledno nema ništa", poručio je poslanik Demokrata.

Čađenović je kazao da će zahtjevi od privrednika samo pristizati na adresu IRF-a, ali ako se nastavi sa ovakvim tempom rješavanja slučajeva onda ta kreditna linija uopšte neće proizvesti željene efekte.

"Međutim, vidljiva je i namjera IRF-a da profitira, a ne da pomogne privredi, a to potvrđuje i izjava Zorana Vukčevića da je zahtjev Unije poslodavaca za smanjenjem kamatne stope na 1,2% proizvoljan, odbijajući tako ovaj opravdan predlog", objasnio je on.

Poslanik Demokrata podsjetio je na to da su upravo Demokrate iznijele predlog da kamatna stopa na ove kredite ne smije prelaziti preko 1 odsto.

"Takođe, važni je istaći da ni ovaj postupak nije transparentan. Osim spiska zahtjeva za moratorijume, građani su uskraćeni za podatke o zahtjevima, odobrenim i realizovanim iznosima po ovoj kreditnoj liniji. Dakle, nema ništa ni od transparentnosti cjelokupnog postupka", naveo je Čađenović.

Na kraju on je zaključio da sve ovo jasno ukazuje da Vlada CG želi da fingira socio-ekonomske mjere suzbijanja krize nastale pandemijom koronavirusa, i da DPS vlast ostaje jaka na riječima ali ne i na djelima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.