Mačke kupali asepsolom, NVO apelovale da se pokaže solidarnost prema kućnim ljubimcima i napuštenim životinjama
Ilustracija

Mačke kupali asepsolom, NVO apelovale da se pokaže solidarnost prema kućnim ljubimcima i napuštenim životinjama

Psi i mačke ne prenose koronavirus niti mogu da budu zaraženi njime i to treba jasno staviti do znanja javnosti, poručile su nevladine organizacije„sPas“, Friends of Dogs Montenegro, „ Ruka-šapi“, "Kottor kitties", „Šapice“, „Kuća životinja“, Nikšićko udruženje za zaštitu životinja, „Aktivna zon a“ i DZZŽ Feniks.

Oni su uputili apel institucijama, medijima i građanima da pokažu solidarnost prema kućnim ljubimcima i napuštenim životinjama, jer su one, kako su istakli, u ovom trenutku najugroženije, s obzirom na to da se njihova dobrobit svodi na pomoć ljudi.

"Predsjednik Svjetske Veterinarske Asocijacije za Male Životinje (WSAVA), dr Shane Ryan kazao je da dosadašnji dokazi još uvijek snažno ukazuju da COVID-19 ne može da pređe sa kućnih ljubimaca na ljude. Pomenuta organizacija pozvala je veterinare koji se brinu o kućnim ljubimcima i vlasnike ljubimaca da ne paniče i da umjesto toga nastave da se brinu o svojim ljubimcima i da uživaju u njihovom društvu. U teškim vremenima kao što je ovo, kaže WSAVA, ljubimci mogu imati veoma pozitivnu ulogu svojim prisustvom izolovanim i usamljenim ljudima", kaže se u apelu.

U skladu sa mjerama NKT azili/skloništa su zabranili posjete građana/ki i volontera/ki u cilju zaštite radnika/ca. 

"Pozdravljamo ovu odluku ali isto tako urgiramo da se iz tog razloga uvedu mjere koje bi dodatno zaštitile i životinje te predlažemo da se veterinarske posjete i hranjenje i higijena dodatno pojačaju.

Zbog mjera koje nalažu zatvaranje lokala i restorana, mnoge bezdomne životinje su ostale bez hrane i vode. Molimo da apelujete da se hranjenje bezdomnih životinja nastavi, uz mjere opreza jer je u ovom trenutku to jedini izvor hrane za bezdomne životinje i jedino tako mogu da prežive pandemiju koja se u Crnoj Gori iz dana u dan širi.

Urgiramo da se policijske i komunalne kontrole javnih površina pojačaju ne samo kada je u pitanju provjera neophodnosti kretanja već i bacanje otrova po javnim površinama s obzirom da nam građani/ke prijavljuju učestalija trovanja u njihovim naseljima i gradovima", navodi se u apelu NVO.

Oni su tražili i da se o ovoj temi komunicira sa građanima/kama a u vezi sa COVID-19, kako se kod nas ne bi javljale mučne scene ubijanja pasa i mačaka od straha od zaraze. 

"Takođe vas molimo da prilikom uvođenja novih mjera, informisanja i komunikacije sa javnošću, u narednom periodu uzmete u razmatranje i vlasničke i bezdomne životinje čiji životi zavise direktno od ljudske pomoći i brige.

Pozivate na solidarnost jednih prema drugima, te vas molimo da pozovete i na solidarnost prema trenutno najugroženijima koji zavise direktno od čovjeka a ne predstavljaju opasnost prema dosadašnjim informacijam u vezi sa COVID-19", zaključuju iz NVO.

Posljednih 20-tak dana nekoliko vlasnika mačaka iz Podgorice otrovalo je svoje ljubimce jer su ih okupali asepsolom kako bi ih zaštitili od koronavirusa. 

To je saopštila za "Boje jutra" na Televiziji Vijesti, veterinarka Marija Georgijeva.

"To nikako ne smijemo raditi. Dezinfekciona sredstva ne smijemo koristiti za održavanje higijene kod životinja, već samo toplu vodu i sapun", istakla je Georgijeva.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.