Kuća životinja: Šta se dešava sa kućnim ljubimcima čiji se vlasnici upućuju u karantin

Vlada da pronađe rješenje

Kuća životinja: Šta se dešava sa kućnim ljubimcima čiji se vlasnici upućuju u karantin

Nevladina organizacija “Kuća životinja” sa sjedištem u Spužu pozvala je Vladu Crne Gore da preko svojih nadležnih organa i tijela obezbijedi jasan odgovor i na situaciju koja je aktuelna i postaje sve više zabrinjavajuća - šta se dešava sa kućnim ljubimcima čiji su vlasnici naši državljani koji se vraćaju u zemlju shodno pozivu Vlade Crne Gore.

"Prema našim saznanjima Ministarstvo unutrašnjih poslova, Granična policija i Sanitarna inspekcija su zatečeni ovom situacijom i nemaju odgovarajući i jedinstven odgovor nego prebacaju odgovornost jedni s drugih što kod naših državljana i građana stvara konfuziju, strah i razočarenje", navode iz NVO "Kuća životinja".

Prema dosadašnjem iskustvu naši državljani se sa graničnih prelaza upućuju u karantin. Nije pojašanjeno, naglašavaju, šta se dešava sa njihovim ljubimcima, ako im se ne dozvoljava da u karantinu borave sa njima.

"Ko onda preuzima ljubimce i gdje se oni sprovode? Takođe pitanje i šta se dešava sa ljubimcima vlasnika koji su inače samci i kojima je određena mjera izolacije ili su upućeni u karantin ili na liječenje. Koji je odgovor društva i na ovu situaciju?" upitali su iz Kuće životinja.

Ova organizacija je, kako saopštavaju, na osnovu svog javnog poziva preko društvenih mreža samo u posljednjih pet dana preuzela da besplatno brine o sedmoro pasa čijim je vlasnicima određena obavezna mjera samoizolacije.

"Te podatke možemo dostaviti nadležnim organima.  Kuća životinja poziva Vladu Crne Gore da se nađe rješenje i za ovu situaciju i uspostavi partnerski i odgovoran odnos sa civilnim društvom. Podržaćemo i na ovom polju Vladu u njenim naporima", zaključuju iz NVO.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.