Povećanje protoka podataka dovešće do pucanja interneta: Smanjite video pozive, filmove,muziku...
Ilustracija

Sačuvajte internet u danima samoizolacije

Povećanje protoka podataka dovešće do pucanja interneta: Smanjite video pozive, filmove,muziku...

Može li naša internet infrastruktura da izdrži povećanje protoka podataka koje se dešava u danima samoizolacije, pitanje je koje se ovih dana nameće i koje muči ne samo nas na Balkanu nego i cijeli svijet.

Svako od nas se ovih dana suočio sa problemima rada pojedinih platformi za video pozive i razmjenu sadržaja, kao i sa određenim Guglovim servisima koji su imali određene probleme u funkcionisanju.

Već je poznato da su „Netfliks“, „Amazon“ i „Jutjub“ objavili da će smanjiti kvalitet striminga na cijeloj teritoriji Evrope.

Zbog opterećenja, mnogi od sajtova pucaju.

Andrej Petrovski iz „Šer“ fondacije za Srbiju naglašava da je uzrok tome ograničenje resursa kojima trenutno raspolažem. 

„Mi internet malo uzimamo zdravo za gotovo, jer smo na njega navikli i koristimo ga možda malo neracionalno. Upavo je zbog toga naša ideja bila da pošaljemo poruku građanima da racionalizuju sada korišćenje interneta zato što je on svima praktično i sredstvo za rad i izor razonode, odnosno informisanja i zabave. To je za nas takođe i vrijednosno pitanje, koje se ne postavlja samo u ovim okolnostima nego generalno. Kako mi koristimo internet tako i internet utiče na ostatak ekosistema“, napominje Petrovski za RTS.

Ako svi povedemo računa, možda spriječimo gušenje internet provajdera, mobilnih operatera, otkazivanje aplikacija i servisa, ili čak potpuni prekid veze. Na koje sve načine možemo ovo da spriječimo, „Šer“ fondacija je izdala i kratko uputstvo. 

„Jedna od najboljih pouka koju možemo da izvučemo iz ove situacije je zapravo ta da stvari koje su nama nepotrebne kada je internet u pitanju racionalizujemo, odnosno, prosto ne radimo. A svakako, ekonomičnost u korišćenju interneta jeste dobra praksa i u smislu zaštite životne sredine, jer svako to korišćenje, što se više podataka prenosi putem mreže, to se više resursa koristi“, zaključuje na kraju uključenja u Jutarnji program Andreja Petrovski.

Da ne prsne internet

1. Manje strimuj - muziku, filmove i serije

Iskopaj stare empe tri, CD, DVD i ploče

2. Isključi autoplej na striming servisima i Automatsko preuzimanje medija na aplikacijama za čet i društvenim mrežama

Pusti stari dobri FM radio, ako ti treba zvuk iz ofa.

3. Ukljči data sejvere na pretraživačima, aplikacijama i operativnom sistemu

4. Pređi na audio pozive, isključi video

(osim ako si na prvom dejtu)

5. Bindžuj audio podkaste

Zvuk bez slike obogaćuje maštu

6. Skidaj noću ili isključi rutere i mobilne podatke dok spavaš

Da odmoriš 2,4 GHz wifi opseg i 4G bazne stanice

7. Igraj singlplejer i lokalne multiplejer igrice

Stori modovi, split-skrin i hotsit umjesto MMOs

8. Odmori se od beskrajnog skrolovanja

Tvoja glava i palčevi će ti biti zahvalni.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.