Perović: Fenomen litija može biti spasonosan za crnogorsku suverenističku ideju
Milenko Perović

SPC deklaracijom da prizna rezultate referenduma iz 2006. godine

Perović: Fenomen litija može biti spasonosan za crnogorsku suverenističku ideju

Uslov svih uslova za bilo kakav dogovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve mora biti uzajamnost priznanja, poručio je u intervjuu Vikend novinama Milenko Perović.

"Država Crna Gora morala bi da traži od SPC da njeni organi, Sveti arhijerejski sinod i Sveti arhijerejski sabor (oba imaju takvu ingerenciju) donesu deklaraciju o priznanju rezultata referenduma iz 2006. godine, deklaraciju o priznanju odluke crnogorske Skupštine o proglašenju nezavisnosti države Crne Gore, kao i deklaraciju o priznanju postojanja crnogorske nacije”, kaže Perović.

Poput lijeka protiv virusa korone, Crnoj Gori je danas, ističe Perović, potreban novi savez istinski patriotskih snaga.

“Ideološka okosnica toga saveza, na svim političkim i intelektualnim nivoima, mora biti stalna radikalna kritika velikosrpskog nacionalizma. Ako bude volje i pameti kod onih koji imaju odlučujuću društvenu moć, fenomen litija može biti spasonosan za crnogorsku suverenističku ideju. U protivnom, on će je uništiti”, poručuje Perović.

Odgovarajući na pitanje ovog lista da prokomentariše kontinuirane napade srpskih medija na crnogorskog predsjednika koji ne prestaju ni u trenucima kada se čitav svijet suočava sa ogromnim izazovom, Perović kaže da je potpuno jasno šta je u pozadini.

“Mjera “kritičke” netrpeljivosti i mržnje prema Đukanoviću potpuno je identična mjeri netrpeljivosti i mržnje “kritičara” prema slobodnoj i samostalnoj Crnoj Gori”, ocjenjuje profesor Perović.

 

Izvor: RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.