Grip odnio šest života ove zime
Institut za javno zdravlje

Pacijent bio vakcinisan protiv gripa

Grip odnio šest života ove zime

Prošle sedmice u Crnoj Gori od gripa je preminula pedesetjednogodišnja osoba, saopšteno je iz IJZ.

Preminula osoba je imala i druga oboljenja, a bila je vakcinisana protiv sezonskog gripa.

To je šesta žrtva gripa u Crnoj Gori u sezoni 2019/20, pošto je jedna od prijava smrti pristigla u Institut sa zakašnjenjem.

“Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori je od 2. do 8. marta prijavljeno 975 osoba sa simptomima nalik gripu (ILI), dok je u Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje laboratorijskim putem potvrđeno 88 slučajeva infekcije virusom gripa. Od početka nadzora nad gripom zaključno sa 10. sedmicom laboratorijski je potvrđeno 455 slučajeva obolijevanja od gripa, 148 slučajeva influence tip B i 307 slučajeva influence tip A”, navodi se u saopštenju.

Prošle sedmice, nije registrovan nijedan slučaj teške akutne respiratorne infekcije (SARI).

“Uvidom u elektronsku bazu podataka prijavljene su 9.072 osobe sa simptomima blažih i težih infekcija respiratornog trakta (ARI). Najveći broj oboljelih od težih i lakših respiratornih infekcija (ARI) registrovan je u uzrastu od 20 do 64 godine, dok je najviša incidencija registrovana u uzrasnoj grupi do četiri godine”, kazali su iz Instituta.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.