Đukanović: Izvjesno da će Crna Gora biti prva sledeća članica EU
Đukanović zahvalan Litvaniji na razumijevanju i podršci

Ohrabruju poruke nove briselske administracije

Đukanović: Izvjesno da će Crna Gora biti prva sledeća članica EU

"Vjerujemo da je potpuno izvjesno da će Crna Gora biti prva sledeća članica Evropske unije", kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon sastanka sa predsjednikom Republike Litvanije Gitanasom Nausedom.

Litvanija će i dalje podržavati Crnu Goru, jer joj je prioritet da sve zemlje Zapadnog Balkana budu u evropskoj zajednici -  rekao je predsjednik Litvanije.

“Vjerujem da će se proces proširenja nastaviti, naročito nakon ohrabrujućih poruka novog sastava Evropske komisije”, kazao je Nauseda nakon sastanka sa Đukanovićem koji je počeo trodnevnu zvaničnu posjetu baltičkim državama – Litvaniji, Estoniji i Letoniji.

"Crna Gora je izuzetno zahvalna Litvaniji za iskazano razumijevanje naših evropskih i evroatlanskih integracija. Zapadni Balkan je specifičan evropski region koji je nažalost dugo lutao po vanevropskim bespućima i zbog toga zaostajao u pogledu ekonomskog i demokratskog razvoja za Evropom. To je posledično rađalo veoma frekventnu nestabilnost i zbog toga je i dobio epitet nestabilnog regiona", istakao je na početku obraćanja crnogorski šef države i nastavio:

"Naše je uvjerenje da treba iskoristiti trenutak i Zapadni Balkan vratiti njegovoj evropskoj kući.Crna Gora nastoji da tome da dobar primjer kao veoma vrijedan promoter evropskog sistema vrijednosti - kazao je Đukanović izražavajući zadovoljstvo što napredak registruju naši evropski i evroatlanski partneri.

Kao rezultat reformskih napora, Crna Gora je već članica NATOa i zemlja lider u pregovorima sa EU.

"Vjerujemo da je potpuno izvjesno da će Crna Gora biti prva sledeća članica Evropske unije", kazao je predsjednik Crne Gore konstatujući sa žaljenjem da je u proteklih dvije godine registrovan usporen rad prethodne Evropske komisije na politici proširenja, koja je jedna od najuspješnih politika EU.

press2

Đukanović: Litvanski model razvoja je inspiracija za Crnu Goru

Ono što nas ohrabruje, dodao je Đukanović, je to što je nova briselska administracija poslala veoma ohrabrujuće poruke prema Zapadnom Balkanu.

"To su ohrabrujuće poruke i za Evropu u cjelini i za svakog evropskog građanina.", rekao je on i dodao da će EK nagaskom na geopoliitčku dimenziju pomoći Zapadnom Balkanu da se prepozna kao prioritet EU.

"Kao Evropljani smo zainteresovani da Evropa bude konkurentno pozicionirana na globalnoj mapi.Ova Komisija je od starta aktuelizirala politiku proširenja i već imamo usaglašen model dalje politike proširenja i vjerujem da će Crna Gora nastaviti da dalje igra ulogu predvodnika u usvajanju evropskih standarda i stvaranja pretpostavki za dalje širenje EU.", rekao je Đukanović.

Litvanskog kolegu je, kaže, zamolio za nastavak podrške politici Zapadnog Balkana za ostavriavanje evropske perspektive. 

Podijelio ja zadovoljstvo zbog dosadašnje saradnje sa Litvanijom, koja je dominantno saradnja u oblasti odbrane, spoljne politike i bezbjednosti uz odličnu saradnju u okviru Alijanse.

"Crna Gora u ovih tri godine pokazuje da nije slučajno u NATO Alijansi. Kao najmlađa članica, uredno ispunjavamo sve svoje obaveze  i osim učešća u misijama u Latviji, Avganistanu nastavljamo da dokazujemo svoju odgovornost prema Savezu zbog iskrenog uvjerenja da je evroatlanska saradnja veoma važna za prosperitet čitavog svijeta.", rekao je Đukanović.

Sagovornici su se dotakli širenja lepeze bilateralne saradnje. Kako je kazao litvanski predsjednik postoji ozbiljan prostor za unapređenje saradnje u oblasti ekonomije, sa čim se složio i crnogorksi šef države.

"Litvanski model razvoja je inspiracija za Crnu Goru. Crna Gora tokom poslednjih godina ostvaruje izuzetno visoke stope rasta i imamo ozbiljan potencijal za investicioni razvoj i željeli bi da vidimo litvanske i investitore iz baltičkih zemalja u našoj zemlji.. Razvoj turizma i poljoprivrede je veoma inspirativno područje za našu saradnju", kazao je Đukanović.  On je zahvalio Litvaniji na uspejšnoj saradnji u oblasti obrazovanja, nauke i kulture i pravde i pravosuđa. Takođe je izrazio nadu d aće u skorijem periodu moći da izvrati dobrodošlicu predsjedniku Nausedi.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.