Tri člana kraljevske porodice uhapšena zbog spremanja državnog udara
Mohamed Bin Salman

Saudijska Arabija

Tri člana kraljevske porodice uhapšena zbog spremanja državnog udara

U Saudijskoj Arabiji uhapšena su tri člana kraljevske porodice - princ Ahmed bin Abdulaziz, kraljev nećak Muhamed bin Najef i njegov sin princ Nauaf bin Najef.

Oni su uhapšeni u petak zbog navodnog pokušaja državnog udara, piše Vol strit Džurnal, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, straža je došla u njihove kuće u petak rano ujutru noseći maske i crnu odjeću i izvršila pretres.

Prestolonaslednik Muhamed bin Salman, sin kralja Salmana i vladar najvećeg svjetskog izvoznika nafte i ključni saveznik SAD, zbacio je svog rođaka Muhameda bin Najifa, nasljednika prijestola u državnom udaru 2017. godine, a kasnije te godine uhapsio je nekoliko članova kraljevske porodice u antikorupcijskoj kampanji, prenosi Rojters.

Princ Muhamed izazvao je ogorčenje među članovima porodice nakon što je pooštrio svoju vlast, a prema mišljenju poznavalaca situacije na kraljevskom dvoru, članovi mu se neće suprotstaviti dok je živ kralj Salman, koji je većinu vlasti prenio na sina.

Uhapšeni princ Ahmed poznat je po kritikama saudijske vlasti tokom svog boravka u inostranstvu i kao jedan od trojice članova Savjeta koji su se protivili prenosu vlasti na princa Muhameda 2017. godine. I on i Muhamed bin Najof uhapšeni su u svojim kućama i optuženi za izdaju, prenosi AP.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.