Jutarnji list: Organizatori državnog udara u Njemačkoj kupovali oružje u Hrvatskoj
Ilustracija

Jutarnji list: Organizatori državnog udara u Njemačkoj kupovali oružje u Hrvatskoj

Radikalni njemački desničarski pokret "Rajhsbirger" (Reichsbuerger - "Građani Rajha") čije je rukovodstvo nedavno pohapšeno u Njemačkoj, prije nekoliko godina je za terorističke akcije nabavljao oružje u Hrvatskoj, piše zagrebački "Jutarnji list".

Dnevnik podsjeća da je njemačka policija uhvatila vođstvo tog pokreta optuženo da je planiralo državni udar i da jednog od svojih vođa pstavi za “njemačkoga cara“.

Jedan je od njegovih navodnih članova je i živio i oženio se u Hrvatskoj.

Akciju nabavljanja oružja, između ostaloga za “Rajhsbirger“, spriječili su hrvatska policija i Uprava za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta (USKOK).

U zajedničkoj međunarodnoj akciji s njemačkom policijom uhapšene su desetine ljudi, među kojima i hrvatski državljani koji su osuđivani i u hrvatskim i u njemačkim sudovima.

Utvrđeno je da je dio oružja koje je ta grupa nabavila, u Njemačkoj korišćen za likvidacije političkih protivnika desničara.

Priznanje Martina M, ali prije svega tajno prisluškivanje razgovora krijumčara koje je sproveo hrvatski USKOK, dovelo je do nedavne osuđujuće presude pred sudom u Minhenu protiv Aleksandra Rajhla, Martina M. i još jednoga pripadnika “Rajhsbirgera“.

Rajhl, bivši njemački carinik, prvo je bio član radikalno desničarske Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD), a 2016. pristupio je desničarskoj stranci Alternativa za Njemačku (AfD), a povezao se i s “Rajhsbirgerima“ iz Gornje Bavarske.

Početkom 2018. godine hrvatska policija je došla do podatka da Rajhl u Hrvatskoj kupuje veće količine vojnog oružja zaostalog iz rata 1990-ih, te da ga uz pomoć nekolicine pomagača prevozi u Nemačku, gdje se to oružje dijeli pripadnicima desničarskih grupa, među kojima i “Rajhsbirgerima“.

U saradnji s njemačkom policijom je bila pokrenuta tajna istraga te su snimani telefonski razgovori osumnjičenih, iz kojih proizlazi da su se dogovarali o nabavci automatskih i snajpersih pušaka, pištolja, kratkih automata, ručnih bombi, sačmarica…

U Hrvatskoj je uhapšeno ukupno 16 osoba kje su na temelju optužnice USKOK-a optužene su da su Rajhlu nabavljale oružje. U postupcima pred Županijskim sudom u Osijeku većina optuženih je na osnovu nagodbi osuđena na uslovne i bezuslovne zatvorske kazne, piše “Jutarnji list“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.