Srbija: Vozaču autobusa 8 godina zatvora zbog nesreće u Donjem Međurovu
Sudar voza i autobusa u Donjem Međurovu

Srbija: Vozaču autobusa 8 godina zatvora zbog nesreće u Donjem Međurovu

Vozač autobusa M. Z. proglašen je krivim i osuđen je na osam godina zatvora pred Višim sudom u Nišu za saobraćajnu nesreću koja se dogodila 21. decembra 2018. godine u Donjem Međurovu, u kojoj je nastradalo osam osoba, a teže i lakše povrijeđeno više od 20.

Jedan od advokata oštećenih najavio je, međutim, krivične prijave i protiv mašinovođe koji je upravljao vozom, ali i protiv JP "Željeznice Srbije" i lokalne samouprave kao upravljača puta.

Kao osnov za krivičnu prijavu branilac navodi da je dodatnim vještačenjem utvrđeno da je saobraćajnoj nesreći doprinio i mašađinovođa, koji nije postupio pravilno i kočio je tek na 28 metara prije pružnog prelaza. Uz to je prekoračio brzinu i upotrijebio zvučni signal tek u trenutku kočenja, saopštio je advokat oštećenih. 

Postupajući sudija je prilikom izricanja presude naveo kako je nepobitno dokazano da se vozač M. Z. nije zaustavio na znak stop ispred pružnog prelaza.

U obrazloženju presude se navodi da je presuđena maksimalna zatvorska kazna, bez obzira na to što je vozač izazvao nesreću iz nehata, kada se autobus kojim je upravljao sudario sa vozom.

"Porodice će angažovati eminentne stručne sudske vještake iz oblasti drumskog i željezničkog saobraćaja i oni će, ako se stvore uslovi i ako utvrde da postoje određeni propusti u svom nalazu, dati i objasniti o kojim se propustima radi i u skladu sa tim propustima i povredama određenih pravnih normi sadržanih za drumski saobraćaj i željeznički saobraćaj u Zakonu bezbjednosti saobraćaja – mi ćemo podnijeti krivične prijave", rekao je advokat oštećenih Bratislav Stojanović.   

Nesreća se dogodila 21. decembra 2018. godine oko 7.30, kada je putnički voz koji je u 7.14 krenuo iz željezničke stanice Niš za Prokuplje pri izlasku iz željezničke stanice Međurovo udario u putnički autobus.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.