U Srbiji usvojen Zakon o nestalim bebama
Skupština Srbije

U Srbiji usvojen Zakon o nestalim bebama

Skupština Srbije usvojila je Zakon o utvrđivanju činjenica o statusu djece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Srbiji.

Zakon po riječima nadležnih u Srbiji, treba da omogući da se dođe do istine i pomogne roditeljima da dođu do odgovora za kojim tragaju decenijama.

Usvojenim amandmanima koje je premijerka Srbije Ana Brnabić dogovorila s predstavnicima udruženja, predviđa se formiranje komisije i time otvara jasan prostor za pokretanje istraga, dalje sprovođenje istraga i sve neophodne istražne radnje.

Komisiju će činiti predstavnici državnih organa, ali i predstavnici registrovanih udruženja roditelja koja se bave pitanjima nestale novorođene djece, a koji će u ovoj komisiji imati većinu.

Jedan od razloga za donošenje zakona jeste presuda Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine po kojoj je utvrđeno da je Zorici Jovanović povređeno pravo na porodični život.

Tom presudom je Srbija obavezana da utvrdi činjenice i u drugim slučajevima.

Kako je ranije kazao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, sudski postupak kao rezultat može imati odbijanje zahtjeva ako se dokaže da dijete nije nestalo, ako se utvrdi smrt ili konkretno šta se desilo, kao i koja institucija je odgovorna, a može i da kaže da nije moguće utvrditi šta se dogodilo.

Ukoliko nije moguće utvrditi status djeteta na zahtjev predlagača može se dosuditi novčana nakanda ne veća od 10.000 eura.

Postupci će se sprovoditi u onim slučajevima ako se roditelj ranije obraćao državnim institucijama, kako bi se spriječile zloupotrebe.

Ako istraga pokaže da je dijete nestalo uz činjenje krivičnog djela, biće podnijeta krivična prijava.

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.