Bitan razvoj protivpožarne zaštite bez obzira na nacionalne granice
Foto: Nacionalni parkovi CG

Bitan razvoj protivpožarne zaštite bez obzira na nacionalne granice

Razmjena dobrih praksi i iskustava Crne Gore i zemalja regiona kada je riječ o edukaciji i prevenciji od požara u nacionalnim parkovima, jedan je od primarnih zaključaka Okruglog stola koji je organizovalo JPNPCG uz podršku UNESCO-a, u okviru Projekta „Mi za prirodu - priroda za nas‟,.

Na sastanku su prisustvovali stručnjaci iz oblasti šumarstva i zaštite prirode Crne Gore i regiona, i na sastanku se informisali o sferi protivpožarne zaštite ekosistema šuma te na sastanku razmijenili važnost edukacije i prevencije i razmijenili najbolja iskustva i praksu koju posjeduju.

Nakon sastanak uži tim eksperata iz Crne Gore iznio je zaključke koji su donešeni posle prezentacija i diskusija vođenih na tu temu.

"U cilju efikasnije prevencije od požara, neophodna je efikasnija razmjena i primjena najboljih iskustava i praksi zaštićenih područja zemalja EU, jačanje stručnih kapaciteta u zaštićenim područjima u cilju efikasnije zaštite šumskih ekosistema od požara, kao i usaglašavanje nacionalnih propisa iz oblasti zaštite i spašavanja od požara sa zakonodavstvom EU", navodi se u saopštenju PR centra Nacionalnih parkova CG.

Dalje se u saopštenju ističe da je potreban efikasnija sinhronizacija i unapređivanje međusobne saradnje subjekata uključenih u procese planiranja, prevencije i aktivnosti koji se odnosne na za zaštitu i spašavanje od požara na nacionalnim i regionalnim nivoima te posebno i efikasno razvijati sistem edukacije od školskih ustanova do lokalnih zajednica.

U saopštenju se napominje da je od posebnog značaja osmišljavanje i izrada projekata i formiranje istih prema raspoloživim fondovima i potecijalnim donatorima za projekte iz oblasti protivpožarnih zaštita kao i kordinacije zajedničkih aktivnosti na zaštićenim područjima u regiji bez obzira na administrativne granice.

"Podsjećamo da je posredstvom Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO podržan Projekat JPNPCG „Mi za prirodu - Priroda za nas“ koji će se sprovoditi u NP Durmitor i NP Bioradska gora u cilju prevencije od požara i jačanja svijesti o značaju šumskih ekosistema. Projektne aktivnosti usmjerene su na nabavku opreme za prevenciju od požara i jačanje svijesti o značaju šumskih ekosistema na teritorijama nacionalnih parkova Biogradska gora i Durmitor, organizovanje obuka i radionica za Službu zaštite u ova dva zaštićena područja, kao i štampanje edukativnog materijala za posjetioce", zaključuje se u saopštenju JPNpCG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.