Popović: Smjena Kljajević uzrokovana lošim poslovanjem, nema nikakve veze sa politikom
Nebojša Popović

Popović: Smjena Kljajević uzrokovana lošim poslovanjem, nema nikakve veze sa politikom

Smjena bivše direktorice Nacionalnih parkova Crne Gore Jelene Kljajević apsolutno nema nikakve veze sa politikom ili pripadnošću ovoj ili onoj partiji, već isključivo sa njenim neadekvatnim sposobnostima i rezultatima za poziciju koju je obavljala - kazao je u reagovanju predsjednik Upravnog odbora ovog javnog preduzeća Nebojša Popović.

Popović je, reagujući konferenciju za medije Kljajević povodom odluke Vlade o njenom razrešenju, koja je održana danas, naveo da "gotovo da djeluju tragikomično konstatacije da su tobože premijer i resorni ministar vršili opstrukcije njenog rada".

"To jedino govori da je neko očigledno u čitavoj priči sebi dao previše na značaju", smatra Popović. 

Veoma je indikativno, dodaje, da Kljajević "gotovo uopšte i nije pomenula suštinske razloge za njeno razrješenje, a to su potencijalno brojne nezakonitosti" u njenom radu.

"Kljajević je bez znjanja i odluke Upravnog odbora, koji je glavni organ upravljanja preduzećem, prekršila Statut time što je otvorila ugostiteljski objekat na Skadarskom jezeru za šta je, prema materijalu koji je Upravni odbor dobio na uvid, potrošeno 105.407 eura - bez ikakvog tendera i mimo sistema javnih nabavki preduzeća", ističe Popović.

Ako je, prema njegovim riječima, poznato da državna i javna preduzeče ne smiju praktično da nabave ni običnu olovku bez tendera i odgovarajućih procedura, "onda je jasno o čemu je riječ kada neko ko je direktor jedne državne firme na svoju ruku otvara restoran".

"Upravni odbor je utvrdio i da je direktorica određenim zaposlenima dodjeljivala koeficijente za zarade zaposlenih bez jasnih kriterijuma i suprotno važećem Kolektivnom ugovoru iz 2011, što osim što je proizvelo snažan osjećaj nepravde kod velikog broja zaposlenih, a takođe je u suprotnosti sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru", kazao je Popović.

Pored toga što su, kako je rekao, "i već ovako navedene krupne nezakonitosti, uz potpuno odbijanje direktorice da sarađuje sa Upravnim odborom koji je imenovala Vlada (između ostalog i zbog važne kontrolne uloge UO), same po sebi dovoljne da se razmišlja o smjeni bilo kod državnog funkcionera, Kljajević je takođe kao direktorica propustila da za čitavo vrijeme svog mandata uplaćuje poreze i doprinose na lična primanja zaposlenih".

"Zato se Nacionalni parkovi Crne Gore sada nalaze u veoma teškoj situaciji jer prijeti blokada računa od Uprave prihoda i carina. Ako se nešto hitno ne preduzme upitna je već sljedeća plata. O daljim negativnim bilansima, pogotovo kada je u pitanju ukupno poslovanje i organizacija preduzeća, kao i zabrinjavajuća situacija u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, koje će 2021. godinu završtiti u debelom minusu, izlišno je govoriti", rekao je Popović.

Ono što je važno naglasiti je, prema njegovim riječima, da je krajnje vrijeme da se konačno prekine sa praksom da se sopstvena nesposobnost i neuspjesi žele prebaciti na politički teren, kao i da se za to pride optuže premijer, ministar ili neko drugi od visokih državnih funkcionera.

"Upravo je djelovanje premijera Zdravka Krivokapića i resornog ministra Ratka Mitrovića u ovom konkretnom slučaju najbolji primjer kako bi trebalo da reaguju odgovorni državni zvaničnici u Crnoj Gori, a o tome da je neko politički instruisan zaista je degutantno govoriti slobodnim ljudima. To ostavimo onima kojima je to način života", zaključio je Popović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.