Nakon četiri neprospavane noći djevojčica završila u hitnoj
Ilustracija

Epi napadi nakon igranja igrica i gledanja filmova

Nakon četiri neprospavane noći djevojčica završila u hitnoj

Sedamnaestogodišnju djevojčicu iz Beograda zbrinula je Hitna pomoć, u noći između ponedjeljka i utorka, jer je dobila konvulzije, vrstu epi-napada, i to nakon što je četiri noći provela igrajući igrice i gledajući filmove na telefonu.

Iako mnogi misle da su konvulzije posljedica epilepsije, malo je poznato da upravo ovakvo ponašanje može izazvati poremećaj moždane aktivnosti kao u slučaju ove djevojčice, prenosi Telegraf.

Konvulzije su iznenadni napadi snažnog, nekontrolisanog grčenja mišića, često praćenog gubitkom svijesti. Iako ovi napadi mogu biti posljedica nekog oblika epilepsije, izolovane konvulzije mogu izazvati visoka temperatura ili reakcija na neki lijek.

Međutim, u slučaju ove djevojčice moguće je da su konvulzije izazvane stresom ili umorom, svijetlom koje bljeska ili trepće (na primjer, sa TV-a).

Koji su simptomi konvluzija?

Konvulzije mogu trajati ili par sekundi ili čak i do 20 minuta a mogu uključivati te više, pri čemu se javljaju:

Promjena stanja svesti: uglavnom dolazi do gubitka svijesti ili kratkotrajnog gubitka kontakta s okolinom koji se često opisuje kao zagledavanje u jednom pravcu

Nevoljne kontrakcije tjelesne muskulature: ako je zahvaćeno cijelo tijelo, radi se o generalizovanom obliku, dok su u parcijalnom zahvaćeni pojedini djelovi tijela (ruka, noga).

Gubitak kontrole nad autonomnim funkcijama: često je mokrenje u toku konvulzija, promjene disanja, više pljuvačke, povraćanje, ugriz za jezik, itd.

Iako uglavnom nisu ozbiljne potrebno je znati kako možete pomoći nekom u ovoj situaciji.

Položite pacijenta na bok, olabavite mu odjeću i oslobodite disajne puteve. Ne treba silom otvarati usta ili stavljati neke predmete unutra jer biste tako samo mogli da povredite osobu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.