SNP Nikšić: Namjera da vjerske objekte daju drugom na korišćenje

SNP Nikšić: Namjera da vjerske objekte daju drugom na korišćenje

"Poslednja izjava ministra kulture Aleksandra Bogdanovića oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti, direktna je prijetnja Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i vjerujućem pravoslavnom narodu u Crnoj Gori da će vjerski objekti jednog dana preći u ruke kanonski nepriznate, u policiji registrovane, Crnogorske pravoslavne crkve", navodi se u saopštenju Opštinskog odbora Nikšić Socijalističke narodne partije(SNP).

Socijalistička narodna partija ove tvrdnje temelji na činjenici da je upravo ova vlast, odnosno Ministarstvo kulture i Opština Nikšić kulturnu baštinu, Ljetnjikovac kralja Nikole, koji je upisan kao vlasništvo države Crne Gore, a kojim je raspolagala Opština Nikšić, na protivpravan način i bez raspisanog tendera dala na korišćenje i bez naknade CPC.

"Naime, Ministarstvo kulture, odnosno njegova Uprava za zaštitu kulturnih dobara, sačinila je  komisijski izvještaj broj 03-29372014 od 18.07.2014 godine, prema kojem je konstatovano da se država kao vlasnik i Opština Nikšić nisu domaćinski odnosili  prema ovoj kulturnoj baštini od nacionalnog značaja i da je isti u jako lošem stanju i izložen kontinuiranom propadanju. Iz tih “opravdanih razloga”, a da bi se navodno dalje propadanje izbjeglo,  objekat su dodijelili na upravljanje drugom subjektu koji će njime upravljati u skladu sa zakonom.

I tako je Ljetnjikovac dospio u ruke nevladine organizacije CPC", kažu iz nikšićkog SNP-a.

Dodaju da je taj zaštićeni spomenik kulture površine 116 kvadrta, upisan u listu nepokretnosti 2960, na katastarskoj parceli broj 4353 i dat je na korišćenje i bez naknade Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

"Dakle, nakon izjave ministra Bogdanovića, da se zaključiti šta je namjera aktuelnog režima nakon početka primjene Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Namjera im je da ih, uz prethodno uknjižavanje države kao vlasnika vjerskih objekata, u ime navodne zaštitite kulturnih dobara od dalje devastacije i propadanja, daju nekom drugom na upravljanje i korišćenje.

Ovakvim izjavama, ministar Bogdanović na veoma drzak način otkriva crnogorskoj javnosti šta će se desiti kada Zakon počne da se promjenjuje. Jer, ako su mogli dati Ljetnjikovac kralja Nikole Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi kako bi navodno sprječili njegovo dalje urušavnje i propadanje, zbog (ne)brige države i Opštine Nikšić, tako će dati i crkve na korišćenje i upravljanje kanonski nepriznatoj, u policiji registrovanoj CPC ili nekom drugom", saopšteno je iz SNP-a.

 

                                                                       

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.