Bregu: Suština regionalne saradnje su zajednička rješenja za zajedničke izazove
Bregu i Čavušoglu

Bregu: Suština regionalne saradnje su zajednička rješenja za zajedničke izazove

Generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu sastala se sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlütom Čavušogluom.

„Savjet za regionalnu saradnju cijeni dugogodišnje zalaganje i posvećenost Turske regionalnoj saradnji, što će se nastaviti ovog ljeta kada Turska od Kosova preuzima predsjedavanje Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP). Tokom predsjedavanja, Savjet za regionalnu saradnju će predstaviti viziju socio-ekonomskog razvoja regiona nakon 2020 godine, odnosno strategiju ‘Jugoistočna Evropa do 2030.’ koja je trenutno u fazi izrade uz smjernice učesnika procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Suština regionalne saradnje i jeste  u iznalaženju zajedničkih rješenja za zajedničke izazove“, rekla je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), Majlinda Bregu danas u Ankari, na sastanku sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlütom Čavušoğluom, saopšteno je iz Savjeta za regionalnu saradnju.

Sastanak je održan uoči posjete ministra Čavušoglua Balkanu, koja počinje u Crnoj Gori, a nastavlja se u Albaniji.

Generalna sekretarka Bregu iskoristila je priliku i ministra Čavušoglua obavijestila o predstojećim aktivnostima Savjeta za regionalnu saradnju, kao i o budućim planovima usmjerenim na jačanje regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Ministar Čavušoglu je rekao da će saradnja sa Savjetom na projektima regionalne saradnje u budućnosti biti još intenzivnija, naročito tokom predsjedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi, i dodao da su sveobuhvatnost aktivnosti Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, kao i njegova vidljivost izuzetno važni za sam proces. 

Sastanak sa ministrom vanjskih poslova Turske dio je redovnih političkih konsultacija koje generalna sekretarka obavlja u regionu sa visokim zvaničnicima drzava koje učestvuju u Savjetu za regionalnu saradnju.   

Tokom službene posjete Ankari predviđeno je da se generalna sekretarka sastane i sa predstavnicima Delegacije Evropske unije u Turskoj, na čelu sa šefom Delegacije ambasadorom Kristijanom Bergerom, sa kojima će razgovarati o regionalnoj saradnji, proširenju Evropske unije, novoj metodologiji proširenja usvojenoj prošle sedmice, kao i o projektima i inicijativama Evropske unije u regionu.  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.